Доступність посилання

ТОП новини

Заблоковані під час карантину на окупованих територіях громадяни можуть повернутися додому – Рєзніков 


Олексій Рєзніков, віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій
Олексій Рєзніков, віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

Громадяни України, які через закриття КПВВ на карантин опинилися заблокованими в окупованих районах, можуть повернутися додому на підконтрольну Україні територію. Про це у коментарі Радіо Свобода сказав Олексій Рєзніков, віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Карантинні заходи важливі, і їх запроваджує не тільки український уряд, а уряди всіх країн, які потерпають – їх більш ніж 158. Але всі громадяни України сьогодні мають право повернутися в країну, це стосується всіх: як з-за кордону, так і з тимчасово окупованих територій. Їх зобов’язані пропустити без жодних сумнівів, Державна прикордонні служба і командування ООС це знають і пропускають їх», – сказав міністр.

Водночас Олексій Рєзніков нагадав, що після повернення на контрольовану територію ці люди мають пройти двотижневу обсервацію.

«Що стосується громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, вони так само мають право виходу з підконтрольної уряду території. Це знають прикордонники на КПВВ у Херсонській області та військові на КПВВ у Луганській та Донецьткій області», – зазначив Рєзніков. Проте, додає міністр, окупаційні адміністрації блокують вихід людей із захоплених бойовиками територій.

Як повідомляло «Радіо Донас.Реалії», частина людей не може повернутися додому на підконтрольну Києву територію після відвідування родичів в ОРДЛО. Їм відмовляють у пропуску через донецьку та луганську реєстрацію в паспорті.

Крім того, у Станиці Луганській та Зайцевому залишилися громадяни, які рухалися додому на окуповану територію. Їх не пропустили, люди знімають житло у селах біля лінії розмежування.

У штабі ООС стверджують, що винятковий пропуск громадян через лінію дотику можливий тільки у критичних ситуаціях, таких як лікування чи смерть родича. Державна прикордонна служба, у свою чергу, не ухвалює рішень про екстрений пропуск взагалі, посилаючись на виняткове право командувача ООС.

XS
SM
MD
LG