Доступність посилання

ТОП новини

73-і роковини бомбардування Наґасакі: до Японії прилетів генсекретар ООН


Внаслідок вибуху ядерної бомби в Наґасакі загинуло 70 тисяч людей
Внаслідок вибуху ядерної бомби в Наґасакі загинуло 70 тисяч людей

9 серпня виповнюється 73 роки з дня, коли японське місто Наґасакі слідом за Хіросімою зазнало ядерного удару США. Напередодні до Японії прилетів генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш. Це перший візит очільника ООН до Наґасакі.

Під час урочистих заходів у меморіальному Парку миру Ґутерріш нагадав, що процес ядерного роззброєння останнім часом уповільнився або навіть припинився, а країни, які мають ядерний статус, осучаснюють свій арсенал.

«Тут, у Наґасакі, я закликаю всі країни здійснити ядерне роззброєння та почати видимий поступ якомога швидше, – заявив генеральний секретар. – Давайте зробимо Наґасакі останнім місцем на землі, що було знищене ядерною зброєю».

Ґутерріш також зустрівся із японцями, які пережили атаку. За даними японського Міністерства охорони здоров’я, станом на березень цього року серед живих залишалося 155 тисяч очевидців подій 1945 року.

Директор Музею атомної бомби Акітосі Накамура наголошує на важливості збереження пам’яті про те, що сталося з Хіросімою та Наґасакі, для уникнення такого в майбутньому.

«Два музеї атомної бомби, в Хіросімі та Наґасакі, присвячені тому, що сталося в минулому, проте вони також важливі, тому що дають зрозуміти небезпеку, яку атомна зброя може становити у майбутньому», – наводить слова Накамури прес-служба ООН.

Раніше, 6 серпня, роковини трагедії відзначили в Хіросімі.

Збройні сили Сполучених Штатів скинули ядерну бомбу на Наґасакі близько 11-ї ранку 9 серпня 1945 року, через три дні після такої ж атаки на Хіросіму. В Наґасакі загинуло 70 тисяч людей, у Хіросімі – 140 тисяч. Після цих нападів Японія капітулювала, що стало завершенням Другої світової війни.

XS
SM
MD
LG