Доступність посилання

ТОП новини

У Росії посилюють відповідальність за розкриття особистих даних силовиків


Відповідний закон підписав президент Росії Володимир Путін
Відповідний закон підписав президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін підписав поправки до Кримінального кодексу, що передбачають штрафи й арешт за розкриття особистих даних силовиків і їхніх близьких. Документ опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації.

Цей крок може призвести до подальшого стримування зусиль із викриття корупції або притягнення до відповідальності російських чиновників.

Покарання для порушників включають тюремне ув’язнення, домашній арешт, примусові роботи і штрафи у розмірі заробітної плати за термін до 18 місяців.

Штрафувати будуть осіб, яким були довірені такі відомості або вони стали відомі у зв’язку з їхньою службовою діяльністю.

Путін також підписав внесення змін до Кодексу про адміністративну відповідальність про підвищення штрафів у більш ніж 10 разів за розголошення інформації обмеженого доступу. Штрафи за розголошення таких даних збільшуються до 5-10 тисяч рублів для громадян (раніше вони становили від 500 до 1 тисячі рублів) і до 40-50 тисяч рублів для посадових осіб (раніше були від 4 тисяч до 5 тисяч рублів). Штраф для юридичних осіб становитиме від 100 тисяч до 200 тисяч рублів.

Незаконні збір, передача, поширення та доступ до персональних даних суддів, прокурорів, слідчих, працівників органів внутрішніх справ і низки силових відомств у зв’язку з виконанням ними професійного або громадського обов’язку, а також доступ до даних їхніх близьких призведуть до штрафу для громадян від 20 тисяч до 40 тисяч рублів. Для посадових осіб штраф складе від 50 тисяч до 100 тисяч рублів з можливою дискваліфікацією на термін до трьох років, для індивідуальних підприємців – від 100 тисяч до 200 тисяч рублів, для юридичних осіб – від 200 тисяч до 300 тисяч рублів.

Держдума Росії раніше схвалила законопроєкт про заборону розголошувати відомості про оперативно-розшукову діяльність і приватне життя, в тому числі дані про майно співробітників правоохоронних, контролюючих органів і військовослужбовців. Законопроєкт пропонує запровадити таку заборону «незалежно від наявності безпосередньої загрози їхій безпеці».

Як повідомляє телеканал «Настоящее время», Росреєстр уже вносив зміни в інформацію про нерухомість, яка належить російським чиновникам. Так, сини генпрокурора Росії Юрія Чайки, Артем і Ігор, перетворилися в документах Росреєстру в абревіатури ЛСДУ3 і ЙФЯУ9, а президент Росії Володимир Путін – в Ігоря Сергеєва-Градського. Даними інформаційної системи Росреєстру в своїй роботі користуються журналісти. Виписки з цієї ж інформаційної системи публікує Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального, коли пише про дорогу нерухомість фігурантів своїх розслідувань.

XS
SM
MD
LG