Доступність посилання

ТОП новини

Росія почне імпортувати газ із Туркменистану – «Газпром»


За словами голови компанії Олексія Міллера, поставки можуть відновитися вже на початку 2019 року
За словами голови компанії Олексія Міллера, поставки можуть відновитися вже на початку 2019 року

Російський «Газпром» із наступного року відновить імпорт газу з Туркменистану, припинений три роки тому, повідомив голова газової компанії Росії Олексій Міллер.

В інтерв’ю туркменському державному телебаченню під час свого візиту до Ашгабата 9 жовтня Міллер допустив, що постачання, припинене через суперечку щодо ціни газу, відновиться на початку 2019 року.

«Ми говоримо про відновлення закупівель туркменського газу «Газпромом» у найближчому майбутньому – з 1 січня 2019 року», – сказав Міллер. Він додав, що деталі нової угоди ще узгоджують.

Росія раніше була головним імпортером туркменського газу, поки після 2010-го її місце не зайняв Китай. Порівняно дешевий імпорт газу з Туркменистану й інших країн Центральної Азії дозволив Росії збільшити свій експорт до Європи.

У січні 2016 року «Газпром» припинив купувати природний газ у Туркменистану. У «Туркменгазі» тоді пояснили це рішення змінами «кон’юнктури на міжнародному газовому ринку», а також «окремими економічними і фінансовими питаннями».

До цього «Газпром» щорічно купував близько 11 мільярдів кубометрів туркменського природного газу. У липні 2015 року міністерство нафти і газу Туркменистану повідомило, що Росія в 2015 році не оплатила ці поставки через «тривалу глобальну економічну кризу і економічні санкції».

Туркменистан є найбільшим після Росії експортером газу на території колишнього СРСР.

XS
SM
MD
LG