Доступність посилання

ТОП новини

Розлучення з «Газпромом» по-молдовськи: чого чекати Україні?


Молдова не укладатиме з Росією нового контракту на постачання газу, попри те, що чинний завершується вже наступного року – таку заяву зробили молдовські урядовці. Російський газ вони планують замінити на румунський, для чого вже будують транскордонний газогін. В російському «Газпромі» наразі цього не коментують. Якою мірою таке рішення Кишинева вплине на Україну, яка є транзитером російського газу до Молдови, але при цьому раніше сама відмовилася від закупівлі російського блакитного палива? Про це Радіо Свобода розпитало українських експертів.

Молдова не планує укладати з російським «Газпромом» нових угод на постачання газу, заявив міністр економіки й інфраструктури Молдови Кирило Габуріч.

Кирило Габуріч
Кирило Габуріч

«Чинний договір (на постачання російського газу – ред.) неодноразово продовжували. Він діє до кінця 2019 року. Тому ми поки що не будемо вести переговори про укладання нового договору з «Газпромом», – сказав Габуріч в інтерв'ю молдовським медіа.

Він пояснив, що натомість наприкінці серпня розпочнеться будівництво газопроводу Кишинів-Унгени, який сполучить молдовську газотранспортну систему з румунською, а це дасть змогу налагодити альтернативні поставки газу з Румунії.

Дуже хочемо, щоб швидше з’явився альтернативний газ. Тоді виникне конкуренція, і всі боротимуться за нас як клієнта, пропонуватимуть нам кращі ціни
Кирило Габуріч

«Доки не буде завершено газогін Кишинів-Унгени, уряд Молдови не вестиме переговори щодо укладення нового контракту на поставку природного газу з російським концерном «Газпром». Ми дуже хочемо, щоб у нас якомога швидше з’явився доступний альтернативний газ. Тоді виникне конкуренція, і всі боротимуться за нас як клієнта. І одні, й інші пропонуватимуть нам кращі ціни. Ті, хто займається продажами, знають, що потрібно робити для того, щоб клієнт купував саме у тебе. І тоді у нас будуть розв'язані руки, і ми знатимемо, як вести подальші переговори, щоб отримати найбільш вигідні умови», – наголосив молдовський посадовець.

Зменшення транзиту через Україну і… ослаблення російського впливу в регіоні

Молдова щороку споживає і оплачує майже два мільярди кубометрів російського газу, ще понад 1,2 мільярда – отримує підконтрольний проросійським сепаратистам регіон Придністров’я. Румунія, яка і сама видобуває газ, і сполучена газогонами з рештою Євросоюзу, здатна перекрити ці потреби, стверджують і українські експерти, й інвестори у проект румуно-молдовського газогону.

Зрештою, втрати в обсягах транзиту для України, яка щороку прокачує понад 90 мільярдів кубометрів російського газу для своїх західних сусідів, не будуть помітними, стверджує у коментарі Радіо Свобода президент «Українського аналітичного центру» Олександр Охріменко.

Олександр Охріменко
Олександр Охріменко

«Україна заробляє на транзиті до Молдови, але це дуже малі гроші. Це якісь десятки мільйонів доларів. Якщо Молдова дійсно відмовиться від російського газу, навряд чи український експорт (а саме – послуги транзиту) від цього помітно втратить. Навпаки: Україні з Молдовою треба шукати і розвивати більш плідні шляхи співпраці, наприклад – залізничний та водний транспорт, взаємну торгівлю тощо», – зазначає Охірменко.

Більше того, експерт вважає, що не лише для України, а й передовсім для самої Молдови буде корисно, якщо вона перестане бути «газпромозалежною».

Молдову може повністю забезпечити газом Румунія, яка розвиває і власний видобуток, і газотранспортні шляхи
Олександр Охріменко

«Молдову може повністю забезпечити газом Румунія, яка розвиває і власний видобуток, і газотранспортні шляхи. Це набагато більш вигідно. І навіть дивно, що ця країна не вдалася до цього кроку раніше», – підсумовує Олександр Охріменко.

Українські інтереси щодо російського газу дуже різняться, якщо розглядати їх або в економічному, або в геополітичному ракурсі, пояснює енергетичний експерт Сергій Дяченко. Але в підсумку, втрата обсягів транзиту до Молдови є кроком до ослаблення російського впливу у східноєвропейському регіоні, пояснює експерт.

Сергій Дяченко
Сергій Дяченко

Зараз із політичної точки зору Україні вигідно, що Молдова злазить з російської «газової голки», що рухається з нами в одному напрямку – енергонезалежності та євроінтеграції
Сергій Дяченко

«Ми споживали російський газ як транзитер і як покупець – і в обох цих випадках наші інтереси суперечили одне одному, як щодо ціни, так і щодо всього іншого. Як транзитер – ми були зацікавлені в більшому постачанні, в більших цінах, а з політичної точки зору – більш вигідно було зменшувати споживання газу. Зараз зі політичної точки зору Україні вигідно, що Молдова злазить з російської «газової голки», що наш сусід рухається з нами в одному напрямку – в напрямку енергонезалежності та євроінтеграції», – констатує Дяченко.

При цьому він закликає ніколи не розглядати дії «Газпрому» та путінської Росії загалом суто з економічних позицій.

«Якби, теоретично, стосунки з Росією були прозорі та партнерські – було б дешево та економічно вигідно брати більшість газу саме там. Але з 2000 року ми бачимо, що будувати з Росією партнерські стосунки ставало дедалі важче. Відтоді до російської зовнішньої політики повернулися імперські амбіції, з’явилися проекти газових маршрутів в обхід України, почалися газові війни, а також залунали звинувачення в тому, що Україна, мовляв, краде російський газ».

Заява Молдови про відмову від російського газу – це прояв об’єктивних процесів на пострадянському просторі, тож Україні треба сприймати їх як даність та поважати рішення сусідньої держави, акцентує Дяченко.

«Треба виходити з того, що це об’єктивна даність: Молдова ухвалила таке рішення і нам треба його приймати. Шкода для української економіки від цього буде зовсім незначною, але при цьому ми маємо розуміти, що сусідня країна стала на правильний з безпекової точки зору шлях, і саме це – головне», – підсумовує Дяченко.

Наразі Молдова купує газ у «Газпрому» за договором, який було укладено в 2008 році. Щорічно договір продовжується. Чинна версія угоди діє до 31 грудня 2019 року Згідно з її умовами, ціна розраховується щокварталу, залежно від ціни нафти на світових ринках.

Будівництво газопроводу Унгени-Кишинів, яким Молдова спільно з Румунією хочуть замінити поставки російського газу, мають завершити протягом 10 місяців. Це дасть змогу завершити проект сполучення газотранспортних систем Молдови та Румунії, очікують в урядах обох держав. Перший етап румунсько-молдовський транскордонний газогін Ясси-Унгени вже збудовано.

Звертає на себе увагу і структура інвестицій у цей проект. Так, газогін Унгени-Кишинів будуватиме компанія Eurotransgaz, заснована румунською компанією Transgaz, яка виграла конкурс з приватизації молдовського держпідприємства Vestmoldtransgaz.

Eurotransgaz підтвердило свій намір побудувати газопровід та інвестувати у нього до 93 мільйонів євро. Протяжність газопроводу Унгени-Кишинів становитиме близько 120 кілометри, ним можна буде імпортувати півтора мільярди кубометрів газу, що повністю покриває потреби в паливі Молдови без урахування непідконтрольного урядові Придністров’я.

Окрім того, Європейський банк реконструкції і розвитку та Європейський інвестиційний банк уклали з урядом Молдови кредитні угоди, згідно з якими кожен із фінансових інститутів виділяє на проект кредити по 40 мільйонів євро. Крім того, Єврокомісія погодилася надати грант у розмірі 10 мільйонів євро на реалізацію цього проекту.

Загальна вартість проекту газогону Унгени-Кишинів приблизно оцінюється в 100-110 мільйонів євро.

Нині ж імпорт газу до Молдови здійснює спільне молдовсько-російське підприємство «Молдовагаз», в якому «Газпрому» належить 50% + 1 акція.

Проросійська влада Придністров'я вже тривалий час не розраховується з «Газпромом» за спожитий газ, наразі її борг перевищив 6 мільярдів доларів.

Крім того, територією Молдови «Газпром» транзитом експортує блакитне паливо на Балкани, приблизно до 2,2 мільярда кубометрів на рік. Якою буде доля цього транзиту після припинення російсько-молдовської газової угоди – наразі невідомо.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG