Доступність посилання

ТОП новини

1000 днів без російського газу: що це означає для України?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

1000 днів тому, 25 листопада 2015 року, до України зайшли останні кубометри газу, які НАК «Нафтогаз» купив у «Газпрому». З того часу Україна фактично змінила постачальника палива та наростила видобуток власного газу. Радіо Свобода розповідає, що для України означає відмова від закупівлі російського газу.

Зараз споживання газу в Україні становить близько 30 мільярдів кубометрів.

Загалом, запаси газу в країні складають понад 900 мільярдів кубометрів, а оцінка ресурсів, за даними Української асоціації газовидобувних компаній України, перевищує 5,6 трильйона кубометрів газу.

Звідки в Україні газ?

Поставки газу з Європи в Україну здійснюються за трьома напрямками: з Польщі, Угорщини та Словаччини.

Вперше питання про можливий реверс газу почали обговорювати у 2009 році, під час українсько-російського газового конфлікту. Перші молекули газу із заходу на схід потрапили з Польщі, після чого відкрили напрямок з Угорщини, а у 2014, найбільший, – зі Словаччини.

Газ потрапляє до Європи в тому числі і з Росії. «Газпром» постачає газ до Європи через Україну. Після перетину кордону російський газ стає власністю європейських трейдерів, які потім продають його в Україну.

За даними Державної служби статистики, Україна в січні-травні 2018 року імпортувала 3,27 мільярда кубометрів природного газу на загальну суму 906,7 мільйона доларів.

Україна купувала газ в компаній, зареєстрованих у Швейцарії, Німеччині, Польщі, Великій Британії, Угорщині, Словаччині, Люксембурзі та Австрії.

Радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Максим Білявський каже, що імпортований в Україну газ не можна назвати російським.

«Говорити про те, що Україна імпортує російський газ ні технологічно, ні юридично не правильно. Форма власності змінюється на кордоні. Як тільки російський газ виходить з території України, форма власності змінюється. Європейці мають практику купувати газ на біржі, наприклад, у Нідерландах і переміщувати так, як їм зручно», – каже Білявський.

Український видобуток

Щороку Україна видобуває близько 20 мільярдів кубометрів газу, у той час, як потребує близько 30 мільярдів.

Близько 15,5 мільярдів кубічних метрів українського видобутку припадає на компанію «Укргазвидобування», решту добувають приватні компанії, зокрема «Укрнафта».

Для того, аби відмовитися від імпортного газу, Україні потрібно почати видобувати по 27 мільярдів кубометрів газу щороку.

За інформацією АТ «Укртрансгаз», у липні 2018 року середньодобовий видобуток природного газу в Україні збільшився на 0,8% у порівнянні з червнем цього року. Таким чином, середньодобовий видобуток газу в країні зростає третій місяць поспіль. Другий місяць поспіль зростає середньодобовий видобуток державної компанії «Укргазвидобування».

За оперативними даними, видобуток АТ «Укргазвидобування» за січень-липень 2018 року склав 8 мільярдів 854 мільйони кубічних метрів природного газу, що відповідає тенденції нарощування видобутку газу.

У компанії повідомляють, що до кінця 2018 року планується запуск нових технологічних потужностей (двигунів, малодожимних компресорних станцій, введення в експлуатацію нових свердловин).

У липні 2018 року «Укргазвидобування» отримало рішення від Державної служби геології та надр України щодо подовження дії 39 спецдозволів на користування надрами на 20 років.

Що станеться, у разі зупинки транзиту через українські ГТС?

«Газпром» може припинити транзит газу через українську ГТС вже у 2019 році, після закінчення дії контракту. Це призведе до дефіциту російського газу на кордоні з Європою.

За прогнозами Максима Білявського, транзит газу через Україну все ж відбуватиметься, питання лише, в яких об’ємах.

«Щоб компенсувати тиск у системі, важливо звернути увагу до нарощування вітчизняних обсягів видобування», – каже Білявський.

На його думку, перш за все Україна має запровадити прозорі аукціони по видачі ліцензій на користування надрами.

Компанія «Держгеонадра» має провести перший електронний аукціон, який скоротить час розгляду заявки на отримання дозволу. Таким чином має підвищитися ефективність процесу видачі ліцензії.

Восени Верховна Рада має розглянути низку законопроектів, які мають врегулювати рентну ставку і сплати податків.

Крім того, за словами радника міністра, до 2020 року Верховна Рада має ухвалити новий «Кодекс про надра», а Міністерство палива та енергетики має забезпечити прозорість видобувних галузей.

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG