Доступність посилання

ТОП новини

«Ще не змерзла» – в «Нафтогазі» прокоментували 1000 днів без російського газу


В компанії зазначають, що транзит газу з Росії до Європи через Україну працює без перебоїв
В компанії зазначають, що транзит газу з Росії до Європи через Україну працює без перебоїв

В національній компанії України «Нафтогаз» відзначили 1000 днів з того часу, як Україна востаннє імпортувала російський газ.

«25 листопада 2015 року в Україну зайшли останні кубометри газу, закуплені нами у «Газпрому». Після того конкурувати із західними постачальниками «Газпром» не зміг (чи не схотів, бо котики не для логіки, а для краси)», – йдеться в заяві компанії.

При цьому, згадують в «Нафтогазі», транзит до Європи через України не сповільнювався. Крім того, зими подальших років українці пережили, не закуповуючи газ напряму в «Газпрому».

«Нам розповідали, що ну ок, одну зиму ви пролізли, але, якщо влітку не закупите у Газпрому, то наступної зими точно не вистачить. Вистачило. У третій рік вже ніхто не питав», – зазначено в повідомленні.

У грудні 2017 року арбітражний суд у Стокгольмі постановив, що Україна не мусить купувати газ в Росії за принципом «бери або плати» та знизив ціну на російський газ для «Нафтогазу» на 27%. В компанії нагадали, що «Газпром» відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Читайте також: «Forbes: разючий поворот – тепер Росія винна Україні мільярди»

«Максимальна проблема, яку він («Газпром» – ред.) нам зміг створити, спаливши ще шмат своєї репутації – це 48 напружених годин у найбільші морози (дякуємо вам за участь у #прикрути). І скільки б ми тепер не заплатили за газ на заході, маємо право скачати різницю з Газпрому у суді», – сказано в заяві.

В липні 2018 року в «Нафтогазі» повідомили, що на борг «Газпрому» вже нараховано 75 мільйонів доларів відсотків.

Раніше круглу дату – 1000 днів без російського газу – прокоментували в компанії «Укртрансгаз».

XS
SM
MD
LG