Доступність посилання

ТОП новини

У Росії суд вперше кваліфікував підпал військкомату як теракт


Пожежа у військкоматі в Кемерові (ілюстративне фото)
Пожежа у військкоматі в Кемерові (ілюстративне фото)

Вперше в Росії суд виніс вирок за статтею про теракт за підпал військкомату. Як повідомляє російське державне агентство новин ТАСС, обвинуваченого з Ханти-Мансійського округу було засуджено до 12 років колонії.

ТАСС не називає ім’я засудженого. Очевидно, йдеться про Владислава Борисенка, пише російська служба Радіо Свобода. Вирок ухвалив Центральний окружний військовий суд у Єкатеринбурзі, про це йдеться у картотеці справи.

Борисенко – житель Нижньовартівська. Його звинувачували у тому, що спільно з Василем Гаврилишеном він у травні минулого року спробував підпалити військкомат у цьому місті. Одна пляшка з горючою сумішшю згасла, від другої спалахнула дерев’яна обшивка передпокою військкомату. Вогонь швидко загасили поліцейські, які приїхали на виклик, про постраждалих не повідомляли.

Спочатку обох чоловіків звинувачували в умисному знищенні чи пошкодженні майна та хуліганстві, проте потім справу перекваліфікували на теракт і передали її розгляд до військового суду. За статтею про теракт обвинуваченим може загрожувати до 20 років позбавлення волі. При цьому Борисенка і Гаврилишена судять окремо.

У суді, як стверджується, обвинувачені заявили, що підпалили військкомат заради заробітку – неназвані особи в телеграмі нібито обіцяли їм більше ніж мільйон рублів – і не погоджуються з тим, що це був теракт. Адвокат Борисенка Сергій Чернишков, як пише «Коммерсант», заявив, що його підзахисний насправді нібито підтримує війну Росії проти України.

Після російського повномасштабного вторгнення в Україну в Росії були здійснені спроби підпалу десятків військкоматів та інших державних установ – як правило, пожежі швидко гасять. Декілька людей було засуджено за статтями про хуліганство або псування майна, проте з осені слідчі органи перекваліфіковують подібні справи на значно важчу статтю про теракт.

XS
SM
MD
LG