Доступність посилання

ТОП новини

Західні країни вивчають практично повну заборону на експорт до Росії – Bloomberg


За словами джерел агентства, офіційні особи країн-членів «Групи семи» обговорюють ініціативу напередодні саміту в Японії у травні
За словами джерел агентства, офіційні особи країн-членів «Групи семи» обговорюють ініціативу напередодні саміту в Японії у травні

Деякі з ключових союзників України, зокрема США, розглядають можливість повної заборони більшої частини експорту до Росії, що означатиме значне посилення економічного тиску на Москву у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну. Про плани щодо подальших обмежень щодо російської влади йдеться у публікації Bloomberg, яка посилається на джерела, знайомі з питанням.

За їхніми словами, офіційні особи країн-членів «Групи семи» обговорюють ініціативу напередодні саміту в Японії у травні. Ціль полягає в тому, щоб на нові обмеження погодилися держави ЄС.

Як зазначають джерела Bloomberg, підхід, що обговорюється зараз, повністю змінить чинний режим санкцій, заборонивши будь-який експорт за винятком низки товарів. Ці винятки потрібно буде узгоджувати. І, ймовірно, у списку дозволених залишаться ліки і сільгосппродукція, включаючи харчі.

Відповідно до нинішніх умов, допускається будь-який експорт, якщо щодо нього не діють санкції.

Щоб нові критерії набули чинності в ЄС, їх повинні схвалити всі держави-члени європейського блоку. Це викликає гострі дебати з огляду на ймовірну негативну реакцію з боку компаній, які все ще експортують товари до Росії. Також не виключені заходи у відповідь з боку Москви, пише Bloomberg.

Наразі, як йдеться у публікації, санкції майже вдвічі скоротили вартість експорту з ЄС та «Групи семи», наклавши обмеження на товари від електроніки до предметів розкоші. За даними організації Trade Data Monitor, що базується в Женеві, в Росію продовжують надходити товари з Європи, США, Канади та Японії на суму 66 мільярдів доларів.

Читайте також: Росія може обходити обмеження цін на експортовану нафту – Мінфін США

XS
SM
MD
LG