Доступність посилання

ТОП новини

Син російського волонтера, який допомагав біженцям, сумнівається, що причиною його смерті в СІЗО став суїцид


За словами сина, Олександр Демиденко (на фото) за день до смерті дізнався про порушення проти нього справи про держзраду
За словами сина, Олександр Демиденко (на фото) за день до смерті дізнався про порушення проти нього справи про держзраду

Бєлгородський волонтер Олександр Демиденко, який допомагав українським біженцям і помер у російському СІЗО, за день до смерті дізнався, що проти нього порушили справу про державну зраду, розповів його син Олег Демиденко правозахисному проєкту «Первый отдел». Він зауважив, що сумнівається, що причиною смерті батька було самогубство, як про це заявила російська Федеральна служба з виконання покарань.

За його словами, 4 квітня батькові повідомили, що проти нього відкрили справу про держзраду і що 15 квітня його етапуватимуть до Санкт-Петербурга. Демиденко готувався до етапу і просив передати йому чисті шкарпетки, білизну, зошит, конверти і продукти. «Невже від людини, яка просить передати шкарпетки і білизну, можна очікувати, що наступного дня вона вчинить самогубство?» – каже його син.

Демиденко помер 5 квітня. 8 квітня, коли стало відомо про смерть, його син написав, що вважає можливою причиною смерті суїцид: «Думаю, батько сам наклав на себе руки, тому що для такої активної і волелюбної людини думка про ймовірне майбутнє ув’язнення була нестерпна».

22 квітня пресслужба бєлгородського управління ФСВП Росії заявила, що Демиденко перерізав собі вени – за твердженням відомства, чоловіка знайшли мертвим з раною на лівому передпліччі. Наступного дня вийшло інтерв’ю з Олегом Демиденком, у якому він заявив, що тепер сумнівається у версії про суїцид. Він вважав, що батько міг накласти на себе руки, оскільки за два тижні до загибелі той оформив на нього заповіт.

«Але зараз вже сумніваюся. У висновку патологоанатома галочка у графі «суїцид» не стоїть. На лобі у батька знайшли садна, ліве вухо – синє. І не було жодної передсмертної записки. А я думаю, якби батько вирішив вчинити самогубство – він би щось нам написав», – розповів Олег Демиденко. Він також зазначив, що у листах батька не було натяку на можливий суїцид. Крім того, за словами Демиденка-молодшого, у висновку про смерть написано, що «рід смерті не встановлений».

Про те, що проти Демиденка порушили справу про державну зраду, повідомляли і раніше. Про це писав телеграм-канал «Можем объяснить» з посиланням на сина волонтера, проте пізніше у коментарі виданню «Медиазона» адвокатка Демиденка Олена Палимова заперечила цю інформацію.

Про те, що Демиденко помер у СІЗО №3 Бєлгородської області Росії, стало відомо 8 квітня. При цьому в заяві ФСВП йдеться, що смерть настала трьома днями раніше.

61-річний Олександр Демиденко від початку повномасштабного російського вторгнення виходив на антивоєнні пікети і допомагав українським біженцям: він приймав їх у себе вдома, а також допомагав їм повертатися додому, підвозячи до кордону.

Торік у жовтні Демиденка затримали, а потім заарештували і відправили до ізолятора. У нього вдома проведели обшук, під час якого поліцейські нібито знайшли гранату і підривники часів Другої світової війни. При цьому після обшуку на тілі волонтера було видно сліди побоїв.

Видання «Важные истории» також повідомляло, що волонтера збиралися етапувати з Бєлгорода до Санкт-Петербурга і перекваліфікувати справу за більш важкою статтею, ймовірно, про держзраду.

Форум

XS
SM
MD
LG