Доступність посилання

ТОП новини

У Росії судять жінку за меми в соцмережах


Марія Мотузна на суді в Барнаулі, 6 серпня 2018 року
Марія Мотузна на суді в Барнаулі, 6 серпня 2018 року

У Росії, в місті Барнаулі, центрі Алтайського краю в південному Сибіру, почався суд над жінкою за публікацію мемів у соцмережах. Обвинувачення вважає, що дописи 23-річної Марії Мотузної містили мову ненависті і ображали вірян.

Її обвинуватили в розпалюванні расової ворожнечі і образі почуттів вірян за скаргою двох жінок на її публікації в російській соцмережі «ВКонтакте». Її помешкання обшукали ще у травні. В разі визнання винною Мотузну можуть засудити аж до п’яти років позбавлення волі.

Після вступного засідання в її справі суд призначив наступне на 15 серпня.

Нині в Барнаулі справи за публікації в соцмережах заведені щодо принаймні двох осіб. Крім Марії Мотузної, за «розпалювання ненависті або ворожнечі» через серію сатиричних зображень, що, за версією обвинувачення, образили православних вірян, судять 19-річного Данила Маркіна. За повідомленнями, заяву на нього написали ті самі дві жінки, що й на Мотузну.

Цього ж дня, 6 серпня, група компаній Mail.ru Group, що є, зокрема, власником російських соціальних мереж «ВКонтакте», «Одноклассники» і «Мой мир», закликала владу Росії амністувати засуджених за у цій країні за перепости чужих текстів і вподобайки до них – на її думку, несправедливо, – а також декриміналізувати такі дії на майбутнє.

Останніми роками в Росії посилився наступ на вільне слово в інтернеті. Правозахисники кажуть, що такі заходи влада вживає для того, щоб придушити інакодумство і полегшити правоохоронцям можливості роздмухувати обвинувачення за публікації в мережі.

XS
SM
MD
LG