Доступність посилання

ТОП новини

Мета російських повітряних атак змінилася – ISW


Частина російського безпілотника після падіння в Києві, фото ілюстративне
Частина російського безпілотника після падіння в Києві, фото ілюстративне

Менш як за місяць, з 19 квітня, російські війська здійснили щонайменше 10 серій ударів по всій території України, особливо в тилових районах, відзначають у черговому зведенні експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Дедалі регулярніші серії російських безпілотників і ракетних ударів, ймовірно, є частиною нової російської повітряної кампанії в Україні, спрямованої на зниження здатності України проводити контрнаступальні операції в найближчій перспективі», – вважають аналітики.

Вони відзначають, що російські війська тепер використовують значно менше високоточних ракет порівняно з кампанією проти критичної інфраструктури України восени 2022-го і взимку 2023 року.

Фахівці припускають, що сили РФ намагаються «зберегти обмежені запаси, що залишилися».

«Натомість російські сили покладалися на запуск великої кількості безпілотників іранського виробництва Shahed, щоб подолати українську протиповітряну оборону, хоча українські сили були більш ефективними у знищенні російських високоточних систем, ніж під час попередньої російської повітряної кампанії», – ідеться в повідомленні ISW.

Наприкінці 2022-го (починаючи з 10 жовтня) і на початку 2023 року російські війська запускали десятки ракет у кожній із атак, метою яких були насамперед енергетичні обʼєкти на всій території України. Упродовж останнього місяця під час таких атак в Україну летять переважно десятки безпілотників.

XS
SM
MD
LG