Доступність посилання

ТОП новини

Російський суд дозволив видати Білорусі активіста Андрія Казимирова


Адвокат активіста Іларіон Васильєв, коментуючи рішення російського суду, заявив, що воно незаконне
Адвокат активіста Іларіон Васильєв, коментуючи рішення російського суду, заявив, що воно незаконне

Російський суд дозволив видати Білорусі активіста Андрія Казимирова, якого на батьківщині звинувачують в участі у масових заворушеннях. Це відбулося, незважаючи на заборону Європейського суду з прав людини екстрадувати Казимирова.

Адвокат активіста Іларіон Васильєв, коментуючи рішення російського суду, заявив, що воно незаконне, оскільки Росія ратифікувала європейську Конвенцію про захист прав людини і основних свобод, за яким рішення ЄСПЛ щодо Казимирова обов’язкове до виконання для державних органів. Васильєв збирається подавати скаргу. При цьому рішення про екстрадицію білоруського активіста вступило в силу негайно.

Анархіст Андрій Казиміров звинувачується у Білорусі в участі в масових заворушенняхпід час протестів проти режиму Олександра Лукашенка 9 серпня 2020 року. На батьківщині активісту загрожує 8 років позбавлення волі.

До Росії Казиміров поїхав наприкінці минулого року, коли йому стало відомо про кримінальне переслідування. 14 січня 2021 року його затримала російська поліція. Відтоді він перебував під вартою.

Раніше Московська Гельсінкська Група звернулася до Ради Європи у зв’язку з «прихованими депортаціями» з Росії білоруських опозиціонерів. Зокрема, мова йде про видачу активіста Андрія Кудіна. ЄСПЛ також виносив заборону про його екстрадицію, проте Кудін був таємно вивезений в Білорусь з підмосковного СІЗО в ніч на 22 липня.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG