Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів закликав російську владу «припинити цензуру новин» про коронавірус


Російську владу звинуватили у цензурі ЗМІ
Російську владу звинуватили у цензурі ЗМІ

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав російську владу «припинити цензуру новин» про ситуацію з поширенням коронавірусу у країні.

24 березня комітет заявив з посиланням на співробітників у двох російських ЗМІ, що російський регулятор «Роскомнагляд» наказав видаляти статті та погрожував штрафами.

CPJ заявляє, що спілкувався з головним редактором радіостанції «Эхо Москвы» Віталієм Рувинським, який повідомив, що регулятор наказав йому 20 березня зняти інтерв’ю з критиком Кремля та політичним аналітиком, який порівнював реагування влади на епідемію COVID- 19 реакцією радянської влади на катастрофу на Чорнобильській АЕС 1986 року.

Розпорядження було видане у рамках «заходів щодо запобігання поширенню неправдивої інформації, що стосується коронавірусу», і радіостанція його виконала.

При цьому у наказі «Роскомнагляду» не було вказано, яка інформація нібито є неправдивою.

Аналітику Валерію Солов’ю також погрожували штрафом у розмірі 100 000 рублів (1300 доларів).

Головний редактор веб-сайту новин «Говорит Магадан» Тетяна Брайс повідомила CPJ, що їй сказали зняти історію про смерть жителя північно-східного сибірського регіону, у якого підозрювали коронавірус.

«Російська влада повинна припинити цензуру «Говорит Магадан», «Эхо Москвы» та інші ЗМІ, які звітують про пандемію COVID-19», – заявила в Нью-Йорку Гульноза Саїд, координатор програми CPJ у Європу та Центральній Азії. «Роскомнагляд» повинен забезпечити ЗМІ чіткими та правдивими критеріями для звітування про спалах та забезпечити, щоб його регламенти не цензурували незалежну журналістику».

За два дні до наказу «Роскомнагляд» виніс попередження, що вживатиме каральні заходи за «поширення неправдивої інформації» та спроби «посіяти паніку серед громадськості та спровокувати суспільне збурення».

23 березня російський уряд посилив покарання, погрожуючи кримінальним провадженням будь-кому, хто поширює «фейкові новини» про коронавірус.

Станом на 24 березня в Росії офіційно зареєстровано 495 випадків коронавірусу та жодної смерті. Минулого тижня в московській інфекційній лікарні померла 79-річна жінка, якій поставили діагноз COVID-19. Влада приписувала її смерть через тромб, а не коронавірус.

Звіти місцевих ЗМІ наводили зростання випадків пневмонії на 37 відсотків у січні за аналогічний період минулого року як доказ того, що ситуація в країні незвичайна.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG