Доступність посилання

ТОП новини

Українська спільнота просить МЗС Італії сприяти звільненню увʼязнених Росією оборонців Маріуполя


У Римі під час маніфестації представники громади і родичі увʼязнених передали лист-звернення до керівництва МЗС Італії
У Римі під час маніфестації представники громади і родичі увʼязнених передали лист-звернення до керівництва МЗС Італії

Спільнота українців в Італії звернулася до МЗС країни та особисто до міністра закордонних справ Антоніо Таяні допомогти у звільненні увʼязнених Росією українських захисників міста Маріуполя.

У Римі під час маніфестації біля Фарнесіни (МЗС) представники громади і родичі увʼязнених передали лист-звернення до керівництва зовнішньополітичного відомства Італії.

«Оскільки Італія відіграє важливу роль у міжнародній гуманітарній політиці і нині головує у групі країн «Групи семи», зважаючи на звернення Світового конгресу українців до усіх очільників країн та урядів, спільнота українців в Італії просить міністра Антоніо Таяні посприяти через міжнародні гуманітарні структури та докласти дипломатичних зусиль спільно з іншими урядами держав «Групи семи», щоб відбувся обмін полоненими між Росією та Україною (всіх на всіх)», – зачитав листа Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців в Італії.


Серед учасників маніфестації були родичі увʼязнених українців. Харківʼянка Лілія Орел третій рік чекає з полону 28-річного сина Володимира Орла, бійця морської піхотної 36 бригади 501 батальйону. Він захищав Маріуполь на заводі Ілліча і нині перебуває у Макіївській виправній колонії: росіяни засудили військового до 12 років неволі.

«Я не пропускаю жодної акції, просимо італійську владу і суспільство, щоб звертали на нас увагу і допомогли звільнити наших хлопців саме з Маріуполя», – сказала мати полоненого для Радіо Свобода.

Підтримати заклики українських активістів прийшли представники італійської опозиційної партії Europa+. У коментарі для Радіо Свобода партієць Андреа Массароні висловив переконання, що італійський уряд може і повинен докладати більше зусиль для дієвішої підтримки Києва, а не лише робити декларативні заяви.

«Урядовці могли б запропонувати відправку систем протиповітряної оборони для захисту українських міст, тобто збільшити військову підтримку України та задіяти усі дипломатичні канали для звільнення полонених», – зауважив політик Массароні.

Акція в Римі відбулася з нагоди других роковин російської окупації міста Маріуполь в Донецькій області й взяла у полон понад 2 тисячі військових та захисників українського міста. Нині чимало цих полонених перебувають у вʼязницях в Росії та на окупованих нею українських територіях. За свідченнями раніше звільнених бійців, у російському полоні люди потерпають від голоду, тортур та відсутності медичної допомоги.

8 лютого між Україною і Росією відбувся обмін полоненими, в ході якого додому повернули 100 українців, за словами президента Володимира Зеленського, більшість із них – захисники Маріуполя. Загалом в ході обмінів, за його даними, звільнили 3 135 полонених.

Командир бригади спеціального призначення «Азов» Денис Прокопенко наприкінці січня вказував на те, що понад 900 «азовців», які обороняли Маріуполь, залишаються в полоні, і військові цієї бригади майже не потрапляють у списки на обмін.

Форум

XS
SM
MD
LG