Доступність посилання

ТОП новини

Посли ЄС затвердили пакет санкцій проти Білорусі


Очікується, що санкції опублікують в Офіційному журналі ЄС 21 червня
Очікується, що санкції опублікують в Офіційному журналі ЄС 21 червня

Посли Європейського союзу затвердили четвертий пакет санкцій проти Білорусі. Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода.

«Посли ЄС щойно затвердили заборону на видачу віз і заморожування активів 78 осіб і 7 організацій, відповідальних за репресії в Білорусі та примусову посадку рейсу Ryanair 23 травня. Публікація очікується в офіційному журналі ЄС 21 червня», – мовиться у повідомленні.

Європейський парламент 10 червня ухвалив резолюцію щодо Білорусі, в якій радив запровадити черговий пакет санкцій.

23 травня у Мінську вимушено посадили літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, через повідомлення про мінування, яке виявилося хибним. Для супроводу пасажирського літака Білорусь підняла в небо винищувач МіГ-29. За інформацією білоруських державних медіа, наказ про це віддав особисто Олександр Лукашенко.

Читайте також: «Романе, живи і рятуйся, як можеш» – психотерапевтка про білоруських заручників як гарматне м’ясо

Після екстреної посадки був затриманий білоруський опозиційний журналіст і блогер Роман Протасевич і його подруга-росіянка Софія Сапега. Протасевичу загрожує щонайменше тривалий тюремний термін за звинуваченням в організації масових заворушень.

У жовтні, листопаді та січні Євросоюз запровадив три пакети санкцій проти представників білоруської влади. Обмеження стосуються також кількох підприємств.

Загалом у санкційному переліку ЄС наразі 84 людини, яким заборонений в’їзд до країн блоку. До списку входить сам Олександр Лукашенко, його син Віктор Лукашенко, голова білоруської Центральної виборчої комісії Лідія Ярмошина, очільник КДБ Іван Тертель, голова Слідчого комітету Іван Наскевич, генеральний прокурор Андрій Швед та інші силовики, а також судді і очільники виборчих комісій.

XS
SM
MD
LG