Доступність посилання

ТОП новини

СБУ опублікувала нові дані про загиблих членів групи «Вагнера»


Символічні картонні труни біля посольства Росії в Україні з написами «Груз 200. ЧВК «Вагнера» під час акції проти російської агресії на Донбасі. Київ, 2 червня 2018 року
Символічні картонні труни біля посольства Росії в Україні з написами «Груз 200. ЧВК «Вагнера» під час акції проти російської агресії на Донбасі. Київ, 2 червня 2018 року

Служба безпеки України оприлюднила прізвища ще дев’ятьох членів приватної військової компанії «Вагнера», які, за її даними, загинули від поранень чи безпосередньо під час бойових дій у Сирії.

  • Владислав Апостол, 1988 року народження, громадянин Молдови
  • Володимир Вертинський, 1954 року народження, громадянин Росії
  • Степан Соломатов, 1990 року народження, громадянин Росії
  • Сергій Макаров, 1984 року народження, громадянин Росії
  • Артем Кутсарь, 1984 року народження, громадянин Росії
  • Євгеній Баскаков, 1982 року народження, громадянин Росії
  • Сергій Ганчеров, 1992 року народження, громадянин Росії
  • Ільсур Нуртдінов, 1982 року народження, громадянин Росії
  • Юрій Багашев, 1970 року народження, громадянин України

За власними заявами, Служба безпеки має докази того, що ці людини загинули в Сирії, а також свідчення їхніх рідних та близьких.

«Таким чином загальний список втрат російських «їхтамнетів» у ніч з 7 на 8 лютого 2018 року, що оприлюднила Служба безпеки України, становить «не 5, і навіть не 10 вбитих», а вже 50 найманців (список додається). При цьому, за наявними оперативними даними, понад 80% російських найманців до «відрядження у Сирію» брали участь у бойових діях на Донбасі у складі російських незаконних збройних формувань», – стверджують у відомстві.

Також в СБУ пообіцяли незабаром оприлюднити додаткову інформацію про діяльність та втрати ПВК «Вагнера».

Читайте також: «Українці з «ПВК Вагнера»: «Донбас.Реалії» дослідили біографії найманців​»

Станом на зараз СБУ розмістила у відкритому доступі дані щодо 50 членів групи «Вагнера», які, за її даними, загинули в результаті удару США та союзників у районі Дейр-ез-Зор у Сирії. Більшість із них росіяни, проте є й п’ятеро громадян України.

Приватна військова компанія «Вагнера» названа так за позивним її засновника Дмитра Уткіна, діє в Росії неофіційно, але за фактичної підтримки влади. Москва не визнає її існування, але її найманці, і сам «Вагнер», отримують державні нагороди.

Найманці компанії активно діяли на Донбасі в перші роки гібридної агресії Росії, а останнім часом беруть участь у війні в Сирії і, за повідомленнями, готуються до участі в діях у кількох країнах Африки, де Росія теж має свої інтереси.

XS
SM
MD
LG