Доступність посилання

ТОП новини

Суд зняв електронний браслет із фігуранта розслідування «Схем» про енергетичну аферу Крючкова


Водночас прокурор САП просив суд на два місяці продовжити термін дії всіх обов’язків для Дмитра Крючкова
Водночас прокурор САП просив суд на два місяці продовжити термін дії всіх обов’язків для Дмитра Крючкова

Солом’янський районний суд Києва зняв електронний браслет із колишнього народного депутата і ексголови правління «Енергомережі» Дмитра Крючкова, якого слідство підозрює в завданні збитків державі в енергетиці на суму понад 346 мільйонів гривень – проте подовжив термін дії решти його обов’язків до 29 серпня.

Відповідне рішення слідчий суддя Сергій Коробенко ухвалив 25 липня. І таким чином, частково задовольнив клопотання прокурора САП Володимира Кривенка, який просив суд ще на два місяці продовжити термін дії обов’язків для Крючкова – мотивуючи це тим, що досудове розслідування НАБУ ще триває, а «ризики перешкоджання підозрюваним подальшому досудовому розслідуванню не зменшилися».

Суддя Коробенко дозволив зняти з ексдепутата електронний браслет, але водночас продовжив дію інших його зобов’язань:

  • прибувати до детектива, прокурора або суду за кожною вимогою;
  • не відлучатися з Києва та Київської області без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти детективу, прокурору чи суду про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;
  • утримуватися від спілкування, що стосується даного кримінального провадження, з підозрюваним і свідками;
  • здати на зберігання до Державної міграційної служби України свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Раніше в програмі «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») були оприлюднені записи телефонних розмов Крючкова із тодішнім першим заступником голови фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді Ігорем Кононенком і братами-бізнесменами Ігорем і Григорієм Суркісами, на яких обговорюється схема з виведення сотень мільйонів гривень з українських обленерго – на прохання журналістів перед публікацією вони були верифіковані американськими спеціалістами, які співпрацюють з урядом США.

«Схеми» звернулися до всіх фігурантів телефонних розмов, частина із них ситуацію не прокоментувала, частина заперечила свої зв’язки з Дмитром Крючковим. Зокрема, брати Суркіси не відповіли на запит редакції.

На запит редакції Дмитро Крючков передав свої письмові відповіді, у яких розповів, що Кононенко виконував ту частину домовленостей, яка була зоною відповідальності сторони Порошенко – Кононенко. «Фінансові відносини, звісно, були. Вони, згідно з домовленостями, отримали від 50% до 75% доходів від бізнесу, який був предметом домовленостей», – зазначив він у листі.

Журналісти також декілька разів приїжджали в офіс народного депутата Ігоря Кононенка, оскільки він не відповідав на дзвінки з проханням про коментар та повідомлення з вичерпним списком запитань. Перед ефіром він надіслав до редакції лист, пообіцявши інтерв’ю лише після виходу розслідування. Утім, згодом заявив, що готує позов проти Радіо Свобода до закордонного суду – і скасував обіцяне інтерв’ю.

Правоохоронці підозрюють Дмитра Крючкова в розкраданні коштів «Запоріжжяобленерго», понад 60% акцій якого належать державі. ​За словами детективів, НАБУ також вивчає причетність до схеми Ігоря Кононенка і братів Суркісів, останніх раніше вже викликали на допит після виходу журналістського розслідування. У записах, оприлюднених журналістами, співрозмовники, у тому числі, обговорюють і цю оборудку.

Дмитро Крючков – колишній народний депутат. Із 2006-го півтора року був у фракції «Блоку Юлії Тимошенко» – працював у комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу. У 2014-му – став керівником приватної компанії «Енергомережа». І вже за рік вона взяла під контроль роботу кількох обленерго.

XS
SM
MD
LG