Доступність посилання

ТОП новини

«Незадекларована» цивільна дружина депутата Козака виявилась власницею елітного готелю у Львові – «Схеми»


Торговельна марка «Готель Швейцарський» із 2008 року зареєстрована саме на Наталію Лавренюк
Торговельна марка «Готель Швейцарський» із 2008 року зареєстрована саме на Наталію Лавренюк

Цивільна дружина соратника Віктора Медведчука, народного депутата від «Опозиційної платформи – за життя» Тараса Козака Наталія Лавренюк є власницею великої частини приміщень 4-зіркового готелю «Швейцарський» у середмісті Львова і його торговельної марки. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») – «У російському бізнесі тільки дівчата».

Згідно з українським реєстром прав на нерухоме майно, Наталії Лавренюк належить 381 квадратний метр нежитлових приміщень і 10 квартир за адресою Князя Романа, 22 у Львові.

Тут розташований готель «Швейцарський». Він об'єднує дві будівлі: Князя Романа, 22 і 20, де розміщуються вхід і рецепція.

Загалом Наталії Лавренюк належать 1244 квадтратні метри цього готельного комплексу, порахували журналісти «Схем».

Окрім того, торговельна марка «Готель Швейцарський» з 25 квітня 2008 року зареєстрована саме на бізнес-партнерку родини Медведчука. У липні 2017 року строк дії свідоцтва був подовжений ще на 10 років – до 9 липня 2027-го.

Раніше «Схеми» встановили, що народний депутат і соратник Віктора Медведчука Тарас Козак не вносить у майнову декларацію дані про цивільну дружину Лавренюк, на яку оформлена численна нерухомість в Україні та частка в нафтовому бізнесі у Росії подружжя Марченко-Медведчука.

Крім готелю, «Схеми» знайшли в Наталії Лавренюк ще 12 квартир у Києві, та 10 земельних ділянок на Київщині – у селі Осещина Вишгородського району та селі Тарасівка, де працівники завершують зводити будинок і майже зведений будинок у лісі.

Наталія Лавренюк має 25-відсоткову частку у компанії «НЗНП Трейд», яка бурить нафтові свердловини в Ханти-Мансійському автономному окрузі Росії. Дані про це містяться у реєстрі юридичних осіб Росії.

Дружина народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука Оксана Марченко контролює в цій компанії 61%. Це – частка кіпрської компанії Ventolor Holding LTD, якою одноосібно володіє українська телеведуча через фірму TUMILLON INVESTMENTS LTD.

За даними «Схем», Наталія Лавренюк – постійна супутниця народного депутата Тараса Козака в закордонних відрядженнях щонайменше з 2005. Вони разом мандрували до Росії і Європи: літаками, автобусами та машинами. Спільних перельотів протягом 10 років журналісти нарахували більше ста – це Париж, Ніцца, Флоренція, Рим, Лондон, Цюрих, різні курортні острови.

Крім того, партнерка родини Медведчука в Росії Лавренюк виявилась матір’ю дитини Тараса Козака, що підтвердив він сам.

Приховування відомостей про особу, з якою декларант перебуває у фактичних шлюбних відносинах, та недекларування оформленого на неї майна та бізнесу – це злочин, кажуть антикорупційні юристи.

Наталія Лавренюк не відповіла на питання журналістів в месенджері. Її телефон був також вимкнений. У свою чергу нардеп Тарас Козак у відповідь запитав: «А що – це заборонено? (спільно літати – прим. ред.)». І зазначив: «У нас є спільна дитина».

На уточнення «Схем», чому згадок про неї немає в декларації, парламентар попросив надіслати йому письмові питання. Утім, до ефіру на них так і не відповів.

XS
SM
MD
LG