Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ: влада України має забезпечити право журналістки Седлецької на конфіденційність джерел


27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генпрокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької
27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генпрокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької

У Парламентській асамблеї Ради Європи закликають владу України гарантувати право журналістів-розслідувачів на конфіденційність своїх джерел. Так доповідач ПАРЄ з питань свободи ЗМІ і безпеки журналістів Джордж Фолкс відреагував на рішення суду в Україні, який дав дозвіл на доступ генеральної прокуратури до даних мобільного зв’язку журналістки Радіо Свобода, головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької.

«Журналісти-розслідувачі відіграють фундаментальну роль сторожового пса в наших суспільствах, бо досліджують корупцію чи зловживання владою. Їхня робота базується на різних джерелах, і вони мають право зберігати конфіденційність цих джерел. Це стандарт, встановлений Європейським судом із прав людини, і я закликаю українську владу забезпечити дотримання права журналіста Наталії Седлецької зберегти конфіденційність її джерел», – йдеться в заяві.

Читайте також: ГПУ vs журналісти. Пояснюємо суть за хвилину

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода висловило обуренння цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку.

Читайте також: Реакції на надання судом доступу до інформації щодо телефонного спілкування керівника «Схем» Седлецької

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефону журналісток необхідні слідству для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

XS
SM
MD
LG