Доступність посилання

ТОП новини

Суд передав арештоване майно оточення судді-втікача Татькова в управління АРМА


Віктор Татьков за часів президентства Віктора Януковича очолював Вищий господарський суд України
Віктор Татьков за часів президентства Віктора Януковича очолював Вищий господарський суд України

Подільський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчих управління спецрозслідувань Генпрокуратури про передачу майна оточення судді-втікача, колишнього очільника Вищого господарського суду України часів Януковича Віктора Татькова до управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено – АРМА). Відповідне рішення Подільський районний суд Києва ухвалив 28 березня.

Йдеться про численне елітне нерухоме майно в Україні, оформлене на родичів та довірених осіб судді-втікача Віктора Татькова, яке нині арештоване в рамках кримінального провадження. Зокрема, до управління АРМА передано 143 об’єкти нерухомості: два комерційних приміщення, 66 квартир та 42 машиномісця у ЖК «Новопечерські липки»; 14 квартир, 4 гаражі та 14 машиномісця у селищі Плюти та квартира в Ірпені (Київська обл.).

Тепер, згідно з ухвалою суду, це майно має бути передане до управління АРМА. «Ми клопотали про передачу цього майна в АРМА, щоби вони розпоряджалися. Тепер вони мають оголосити конкурс, віддати управителю цього майна і, відповідно, кошти від його управління мають надходити в державу», – повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

За даними Генпрокуратури, тривалий час близькі до екс-судді люди отримували дохід від здачі вказаного майна в оренду в розмірі близько 8 мільйонів гривень щомісяця. «В більшості це майно передано в оренду. За попередніми даними, щомісячно приносить близько 8 мільйонів гривень доходу здача в оренду цих приміщень», – каже Горбатюк.

Наприкінці 2018 року Генпрокуратура звернулася до суду з аналогічним клопотанням про передачу арештованого нерухомого майна оточення Віктора Татькова в управління новоствореного Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Однак тоді Подільський районний суд Києва в цьому відмовив, пославшись на те, що треба з’ясувати позицію формальних власників арештованої нерухомості.

Уперше про елітну нерухомість оточення Віктора Татькова «Схеми» повідомили ще півроку тому – влітку 2018 року в розслідуванні «Багатий світ» судді-втікача Віктора Татькова.

Тоді журналісти виявили близько сотні об’єктів в Україні та з десяток в Іспанії, записаних на його родичів і незаможних друзів.

Віктор Татьков за часів президентства Віктора Януковича очолював Вищий господарський суд України, де ставили останню крапку в суперечках навколо майна та бізнесу. Від жовтня 2016-го Татькова офіційно підозрюють у втручанні у діяльність судових органів та роботу автоматизованої системи документообігу суду. За версією Генпрокуратури, він фактично підпорядкував собі систему ухвалення судових рішень.

Сам Татьков тепер переховується від українського правосуддя за кордоном: спочатку лікувався у Німеччині, а згодом перебував у Австрії, де навіть попросив політичного притулку.

Раніше «Схеми» виявили у родини судді Татькова в Іспанії 60 гектарів землі та півдесятка апартаментів.

XS
SM
MD
LG