Доступність посилання

ТОП новини

Поліція не відкривала справу проти журналістів «Схем», бо не бачила рішення суду


Національна поліція України не розпочинала кримінального провадження щодо начебто втручання журналістів програми «Схеми» у приватне життя лідера проросійської організації «Український вибір» Віктора Медведчука. Про це йдеться у відповіді Головного управління Нацполіції Києва на запит редакції.

«Станом на 20 грудня 2017 року ухвала Печерського районного суду Києва від 1.12.2017 до Головного управління Національної поліції у Києві не надходила і в журналах єдиного обліку заяв та повідомлень Головного та територіальних управлінь не реєструвалась. Відомості, викладені в ухвалах, до Єдиного реєстру досудових рішень не внесені, а відтак, кримінальне провадження не розпочато», – повідомили у відомстві.

Раніше стало відомо, що юристи Віктора Медведчука звернулися до Печерського суду Києва з вимогою зобов’язати Нацполіцію відкрити провадження щодо начебто втручання журналістів програми у приватне життя бізнесмена. Редакція програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»), у свою чергу заявила, що готова надати всі докази, які свідчать, що Віктор Медвечук є публічною особою, а його охорона заважала знімальній групі виконувати свою законну професійну роботу.

Увечері 7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту «Київ», коли туди прилетів приватний борт Віктора Медведчука, його охоронці скоїли напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Схеми», яка перебувала там з метою зафіксувати прямі перельоти Медведчука до Росії. Віктор Медведчук, як уповноважений державою на ведення переговорів щодо звільнення заручників, має на це виняткове право.

Однак, як виявили журналісти в попередньому розслідуванні, він користується цим правом також і з приватних питань. Так, у листопаді минулого року він прилетів із Москви в компанії народного депутата від «Опозиційного блоку» Тараса Козака і бізнесмена Нісана Моісеєва.

Із відео, опублікованого журналістами, видно, як охоронці підприємця в масках і балаклавах застосовувати силу проти знімальної групи – штовхали, били ліктями, ставили підніжки і кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалося в публічному місці по вулиці Медова, біля VIP-терміналу.

Національна спілка журналістів України засудила напад на журналістів.

Нацполіція за фактом нападу відкрила кримінальне провадження. Одному із охоронців Віктора Медведчука, який застосовував силу проти знімальної групи програми «Схеми», вручили підозру. Йому загрожує покарання – від штрафу до трьох років обмеження волі.

За результатами службового розслідування щодо трьох правоохоронців, які у момент нападу перебували біля VIP-терміналу аеропорту, однак жодним чином не спробували втрутитися в цей інцидент, «ужито заходів дисциплінарного впливу».

Віктор Медведчук, підприємець, лідер проросійської організації «Український вибір» і кум президента Росії Володимира Путіна, є також представником України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, яка займається, зокрема, визволенням заручників.

Ще 2016 року голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив, що Віктор Медведчук у зв’язку з цим періодично літає власним літаком безпосередньо з України до Москви, хоча загалом через агресію Росії проти України діє заборона на пряме авіаційне сполучення між двома країнами, яку наклав Київ, а у відповідь і Москва.

XS
SM
MD
LG