Доступність посилання

ТОП новини

Так званий «куратор» НАЗК Горащенков продовжує працювати в АП під час розслідування СБУ – «Схеми»


 Олексій Горащенков
Олексій Горащенков

Олексій Горащенков, якого називають «куратором» Національного агентства з питань запобігання корупції від Адміністрації президента, продовжує працювати на Банковій, а отже, його не відсторонили від посади під час розслідування СБУ справи щодо ймовірних фальсифікацій під час перевірок НАЗК декларацій посадових осіб. Про це журналістам програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») повідомили в Адміністрації президента.

Горащенков і надалі залишається першим заступником керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення.

Наприкінці минулого року, ввечері 29 листопада, знімальна група «Схем» зафіксувала візит Олексія Горащенкова до Адміністрації президента – про що йдеться у спецрепортажі «Всі дороги ведуть в АП».

Прізвище Олексія Горащенкова з’явилося у ЗМІ після заяви екс-очільниці одного з департаментів НАЗК Ганни Соломатіної про те, що «Національне агентство з питань запобігання корупції – не є самостійним органом, а повністю контрольованим владою». Вона розповіла, що її та двох колег викликав до Адміністрації президента так званий «куратор» НАЗК у вересні цього року і пропонував, щоб усі проекти рішень агентства спочатку розглядалися в АП, а потім уже на засіданнях антикорупційного відомства». За словами Соломатіної, вона відмовилась від таких пропозицій.

Горащенков коментувати оприлюднену перепискуміж ним і колишньою співробітницею НАЗК Ганною Соломатіною, у якій він начебто писав, що мав доповісти президентові стосовно її звільнення, відмовився.

«Те, що вона оголосила, мають ще правоохоронні органи передивитися… До закінчення слідства, я не можу цього коментувати», – пояснив він тоді журналістам.

Водночас він підтвердив, що переписувався з членами НАЗК, які раніше працювали з ним в Адміністрації президента. «Щонайменше двоє», – уточнив Горащенков.

У листопаді «Схеми» з’ясували, що перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування й оперативного забезпечення Адміністрації президента України Олексій Горащенков мешкає з родиною на Подолі у Києві у великому приватному будинку, який формально не введений в експлуатацію, тому фігурує в декларації чиновника лише у розділі «об’єкти незавершеного будівництва». Маєток зведений на місці вирубаного лісу на ділянці, отриманій дружиною Горащенкова безкоштовно у 2005 році. При цьому, як виявили журналісти, родина чиновника мешкає саме у ньому.

Про це, наприклад, свідчать фото зі сторінок доньок Олексія Горащенкова в соціальній мережі Instagram, які вони викладали у 2016 та 2017 роках.

У листопаді минулого року в Національному антикорупційному бюро України повідомили, що почали розслідування за заявами Ганни Соломатіної щодо можливих корупційних дій службових осіб НАЗК. Згодом справу передали до Служби безпеки України.

XS
SM
MD
LG