Доступність посилання

ТОП новини

Фіналіст конкурсу на голову ДБР Горащенков живе в елітному «недобуді» у центрі Києва – «Схеми»


Олексій Горащенков та недобудований будинок у Києві, оформлений на його дружину
Олексій Горащенков та недобудований будинок у Києві, оформлений на його дружину

Перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації президента України Олексій Горащенков, який претендує на посаду директора Державного бюро розслідувань, мешкає з родиною у великому приватному будинку на Подолі у Києві. Будинок формально не введений в експлуатацію, тому фігурує в декларації чиновника лише у розділі «об’єкти незавершеного будівництва». Маєток зведений на місці вирубаного лісу на ділянці, отриманій дружиною Горащенкова безкоштовно у 2005 році.

Це з’ясували журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Дружина Олексія Горащенкова Ганна безоплатно отримала земельну ділянку в історичному центрі міста під будівництво у 2005 році рішенням Київради. Тоді на цьому місці був ліс, про що свідчить сервіс історичних супутникових фото Google Earth. На знімку, зробленому у 2008 році на ділянці, – вирубані дерева.

У своїй декларації за 2016 рік чиновник вказує, що члени його родини мають у спільній власності квартиру. За даними джерел «Схем», це квартира в центрі міста, в якій всі члени родини й зареєстровані, включно із самим Олексієм Геращенковим (свою частку він продав, – ред.).

Також у його декларації зазначений «Об'єкт незавершеного будівництва» на 591 квадратний метр. При цьому, як виявили журналісти «Схем», родина чиновника мешкає саме у ньому.

Недобудований будинок у Києві, оформлений на дружину Олексія Горащенкова
Недобудований будинок у Києві, оформлений на дружину Олексія Горащенкова

​Про це, наприклад, свідчать фото зі сторінок доньок Олексія Горащенкова в соціальній мережі Instagram, які вони викладали у 2016 та 2017 роках.​

На цих фотографіях будинок не виглядає як недобуд.

Також, як свідчать дані з відкритих джерел, будинок підключений до комунікаційних мереж і отримує квитанції за комунальні послуги та навіть має борг за електроенергію у 6,5 тисячі гривень.

Недобудований будинок у Києві, оформлений на дружину Олексія Горащенкова
Недобудований будинок у Києві, оформлений на дружину Олексія Горащенкова

«Схеми» намагалися зв’язатися із Олексієм Горащенковим телефоном, але він не взяв слухавку та на повідомлення з переліком питань поки не відповів.

За словами юристів, існує практика спеціального невведення будинку в експлуатацію.

«Наразі попри те, що треба декларувати недобудови, декларанти не поспішають з оформленням власності. На це є декілька причин, по-перше, юридично це не будинок, а купа будматеріалів, і можна не зазначати його вартості в декларації. По-друге, оформлення дійсно тягне відповідні фінансові затрати, які ніхто не хоче мати – як-то оформлення оцінки, техпаспорта, а якщо це був самобуд, грошей треба ще більше і витрати можуть включати корупційну складову. По-третє, за попередніх умов ти живеш і користуєшся цим і тебе ніхто не притягне за брехню в декларації і за незаконне збагачення», – пояснює юристка «Центру протидії корупції» Олена Щербан.

Олексій Горащенков є фіналістом та одним з головних претендентів на посаду голови Державного бюро розслідувань. Результати конкурсу мають бути оприлюднені вже сьогодні, 16 листопада.

Окрім того, після заяви екс-керівниці одного з департаментів НАЗК Ганни Соломатіної про корупцію в держоргані та «куратора НАЗК з Адміністрації президента», 15 листопада вона заявила, що ним є саме Олексій Горащенков. В АП вплив на НАЗК заперечують.

В Адміністрації президента Олексій Горащенков обіймає посаду заступника керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення. До цього, він був помічником президента (2014-2016) та займав посади у кількох державних органах. Ще раніше Олексій Горащенков працював адвокатом, проте ліцензію анулював у 2013 році.

  • Зображення 16x9

    Валерія Єгошина

    Журналістка-розслідувачка проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми».

    Лауреатка нагороди «Top 30 Under 30» від KyivPost (2019). Переможниця Національного конкурсу розслідувальних робіт та спеціальних репортажів на Mezhyhirya Festival-2018. Переможниця конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2017 рік). Фіналістка низки українських та закордонних конкурсів журналістських робіт.

    Переможниця спецномінації  «Cльози окупанта» конкурсу «Честь професії» (2022) з матеріалом «Плеяда у*банів», «Путін – с*ка», «Шойгу – профан». Російські полковники обговорюють керівництво армії РФ».

    У 2023 році розслідування авторства Валерії Єгошиної та Кіри Толстякової «Як добровольці масово ховали мирних містян і хто саме з військових РФ вбивав в Ізюмі?» отримало спеціальну відзнаку Certificate of Exсellence у фіналі міжнародної премії у сфері журналістики розслідувань Global Shining Light Award 2023 року від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN). 

    За освітою соціологиня.

XS
SM
MD
LG