Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США ухвалив закон, який зобов’язує власника Tiktok продати соцмережу


Противники заборони TikTok на акції біля Капітолію, березень 2024 року
Противники заборони TikTok на акції біля Капітолію, березень 2024 року

Сенат Сполучених Штатів 23 квітня ухвалив закон, який зобов’язує китайську компанію ByteDance продати її популярну соціальну мережу TikTok, щоб уникнути її заборони.

Голосування відбулося увечері вівторка. Рішення, що входило до одного пакету з допомогою Україні та Ізраїлю, підтримали 79 сенаторів проти 18.

Згідно із законопроєктом, ByteDance має дев’ять місяців, щоб продати платформу. Ініціатори пояснюють рішення міркуваннями безпеки та побоюваннями, що завдяки TikTok Китай отримує доступ до даних американців.

«Протягом багатьох років ми дозволяли Комуністичній партії Китаю контролювати один із найпопулярніших додатків в Америці, що було небезпечно недалекоглядним. Новий закон вимагатиме від китайського власника продати додаток. Це хороший крок для Америки», – сказав очільник республіканців у Комітеті з питань розвідки сенатор Марко Рубіо.

Читайте також: Для заборони TikTok Україні не потрібен приклад партнерів, але краще домовитися – Юрчишин

Своєю чергою TikTok заявляє, що не ділився і не буде ділитися даними користувачів США з урядом Китаю. Платформа стверджує, що закон рівнозначний забороні, яка порушує право її користувачів на свободу слова в США, пише «Голос Америки».

Компанія не дала публічних коментарів, але на вихідних вона повідомила своїм співробітникам, що швидко звернеться до суду, щоб спробувати заблокувати закон.

«Ми продовжуватимемо боротьбу, оскільки цей закон є явним порушенням прав 170 мільйонів американців на TikTok, передбачених Першою поправкою… Це початок, а не кінець цього тривалого процесу», — йдеться в листі, який TikTok розіслав співробітникам на вихідних – його цитує агентство Reuters.

Палата представників підтримала ініціативу 20 квітня. У березні президент США Джо Байден заявляв, що підтримає закон, якщо Конгрес його ухвалить.

З минулого року TikTok заборонений до використання на всіх пристроях Палати представників США. Також у лютому 2023 року Канада оголосила про заборону TikTok на всіх державних мобільних пристроях. Подібні рішення прийняли уряди інших країн.

TikTok – надзвичайно популярний серед молоді, але є побоювання, що Пекін може використовувати його для збору даних про західних користувачів або поширення прокитайських наративів і дезінформації. TikTok є власністю китайський компанії ByteDance.

Форум

XS
SM
MD
LG