Доступність посилання

ТОП новини

Для заборони TikTok Україні не потрібен приклад партнерів, але краще домовитися – Юрчишин


«Україна – суверенна держава, може робити будь-що, не оглядаючись на партнерів. У нас є практика блокування соціальних мереж», – каже Ярослав Юрчишин.
«Україна – суверенна держава, може робити будь-що, не оглядаючись на партнерів. У нас є практика блокування соціальних мереж», – каже Ярослав Юрчишин.

В Україні можуть заборонити TikTok, якщо соцмережа і далі не реагуватиме на випадки російської пропаганди, для цього Києву не потрібен приклад інших країн, адже Україна вже має досвід блокування соцмереж. Про це в етері Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») сказав народний депутат від партії «Голос», голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Однак, за його словами, наразі у владі не бачать потреби блокування TikTok.

«Україна – суверенна держава, може робити будь-що, не оглядаючись на партнерів. У нас є практика блокування соціальних мереж, звернення спеціальних служб, засідання РНБО, указ Президента, введення в дію, судові процеси, якщо вони будуть…Центр протидії дезінформації при РНБО видав цілу мережу, яка в ТіkТоk займається російською пропагандою. Реакції ТікTokу я не чув. Якщо ТіkTok не буде реагувати, і це буде лише посилюватися, така ситуація може з'явитися. Поки що, я так розумію, влада не відчуває потреби це робити. Ну, і завжди спочатку краще спробувати домовитися, ніж одразу переживати найжорсткіші заходи», – каже Юрчишин.


Щодо роботи Telegram, то Ярослав Юрчишин повідомив, що зараз триває пошук законодавчого врегулювання цієї та інших соціальних мереж.

«Вже перейшло в законодавчу рамку. Це не стосується лише Телеграм. Це стосується всіх соціальних мереж. Йде в розрізі DSA. Тобто Digital Sector Act, який діє у Європейському парламенті. Тобто ми на шляху законодавчого рішення. Якщо спецслужби не будуть задоволені динамікою, вони завжди можуть іти своїм шляхом», – сказав Юрчишин.

Раніше в ефірі Радіо Свобода народний депутат від «Слуги народу», голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що популярний в Україні месенджер Telegram може бути під впливом російських спецслужб і повинен регулюватися українським законодавством.

Низка країн обмежила використання TikTok. Зокрема з минулого року TikTok заборонений до використання на всіх пристроях Палати представників США. Також у лютому 2023 року Канада оголосила про заборону TikTok на всіх державних мобільних пристроях.

TikTok – надзвичайно популярний серед молоді, але є побоювання, що Пекін може використовувати його для збору даних про західних користувачів або поширення прокитайських наративів і дезінформації. TikTok є власністю китайський компанії ByteDance.

Форум

XS
SM
MD
LG