Доступність посилання

ТОП новини

Російська правозахисниця розповіла про розмову із Сенцовим


Правозахисниця: Сенцов запевнив, що лікарі в тюрмі роблять усе, що потрібно
Правозахисниця: Сенцов запевнив, що лікарі в тюрмі роблять усе, що потрібно

Засудженому в Росії українському режисеру Олегу Сенцову передали багато листів, повідомила російська правозахисниця і журналістка Зоя Свєтова, яка відвідала ув’язненого 14 серпня, у тексті для російського порталу МБХ.

«Сьогодні перед моїм приходом Олегу принесли багато листів, яких він раніше не отримував, з них він дізнався всілякі новини. Був радий почути, що вже знято 30 роликів про українських політв'язнів», – пише Свєтова.

Вона зазначає, що попросила режисера описати свій день.

«Він сказав, що всі дні схожі. З ранку – медичні процедури, потім він читає, а читає досить багато, як він сказав – 100 сторінок на день, а раніше читав удвічі більше. Він відповідає на листи, щось редагує, займає мозок. Бувають дні, коли взагалі нічого не може робити. Читати і писати – важливо, щоб «не розвалюватися», – пояснив Сенцов. А коли я поскаржилася, що не можу нічого читати і у мене була депресія, Олег зізнався, що у нього не буває депресії, «хіба на півгодини», – розповіла правозахисниця.

За її словами, увечері він на півгодини виходить подивитися новини на телеканалі «Россия 24». Із телевізора він дізнався про розмову президента Франції Емманюеля Макрона з його російським колегою Володимиром Путіним. Водночас по телебаченню не сказали, що вони говорили, зокрема, про Сенцова.

Читайте також: Cенцова для Путіна немає. Але він був змушений слухати вимогу Макрона

Вона додала, що режисер вирішив продовжувати голодування, поки Росія не звільнить українських політв’язнів, яких, за підрахунками української влади, 71.

З її слів, Сенцов запевнив, що лікарі в тюрмі роблять усе, що потрібно.

«Головне, що мене вразило, але я вірю Олегу – лікарі «вважають ув’язнених за людей», на відміну від того, як ставляться до ув'язнених у цивільній лікарні, куди Олега вивозили, коли у нього якийсь час тому сталася криза, і його збиралися там в лікарні примусово годувати», – пише Свєтова.

За її словами, Сенцов назвав свій стан передкритичним.

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в'язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв’язнів.

XS
SM
MD
LG