Доступність посилання

ТОП новини

Сербська православна церква несподівано визнала автокефалію православної церкви Македонії


Вселенський патріархат 9 травня визнав Охридську архієпископію в Північній Македонії.
Вселенський патріархат 9 травня визнав Охридську архієпископію в Північній Македонії.

Сербська православна церква (СПЦ) після півстолітнього розколу визнала автокефалію Македонської православнї церкви (МПЦ), повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Про це в час спільної літургії македонських й сербських єпископів у македонській столиці Скопʼє заявив патріарх СПЦ Порфірій.

Македонську церкву два тижні тому визнала Вселенська патріархія в Істамбулі (Константинополі). В офіційній заяві Вселенського патріарха Варфоломія церкву названо Охридською архієпископією.

Взаємовизнання двох церков в регіоні називають несподіванкою, тому що після проголошення автокефалії МПЦ 1967 року не було жодних контактів між ними. Македонську церкву називали розкольницькою й комуністичним утворенням, її не визнавала жодна з православних церков у світі.

Сербський патріарх й македонський митрополит Стефан заявили, що наразі розробляють відповідні документи й офіційний акт, який буде направлений всім православним церквам. Завершальним актом має бути томос Вселенського патріарха про повне визнання МПЦ.

Громадяни Північної Македонії й політичні діячі – як урядовці, так і опозиціонери – з радістю вітають визнання автокефалії. Сербські урядовці досі не коментували велику зміну на релігійній карті регіону.

Північна Македонія має приблизно два мільйони населення. Майже 30 відсотків жителів – етнічні албанці. Більшість македонців – православні. В країні є також католицька й греко-католицька єпархія.

XS
SM
MD
LG