Доступність посилання

ТОП новини

Шмигаль: наразі немає потреби в надзвичайному стані в Україні


Поширення коронавірусної інфекції в Україні наразі є доволі помірним, вважає прем’єр-міністр Денис Шмигаль
Поширення коронавірусної інфекції в Україні наразі є доволі помірним, вважає прем’єр-міністр Денис Шмигаль

Поточна ситуація з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 не є підставою запроваджувати надзвичайний стан по всій Україні – таку заяву зробив прем’єр-міністр Денис Шмигаль увечері 23 березня в ефірі каналу ICTV.

«На даний момент немає потреби в запровадженні надзвичайного стану в Україні. Надзвичайний стан запроваджується дійсно тоді, коли є надзвичайні події. Сьогодні ровиток коронавірусу в Україні є доволі помірним, на відміну від багатьох країн Європи. В тих областях, де коронавірус з’являється, після першого ж хворого запроваджується стан надзвичайної ситуації, Кабмін його затверджує для кожного регіону. Поки що цих заходів достатньо для того, щоб ефективно управляти ситуацією в тих регіонах, де захворювання з’явилося, і в країні в цілому», – вважає він.

Читайте також: Геращенко припускає контроль за дотриманням карантину через моніторинг мобільних мереж​

Натомість надзвичайний стан, пояснює голова уряду – це рішення, як Кабінет міністрів пропонує президенту у вигляді проєкту президентського указу. Потім цей документ затверджує Верховна Рада.

Шмигаль зазначив, що Україна і весь світ стикнулися з «доволі скрутною ситуацією» через поширення коронавірусу SARS-CoV-2 і відсутність вакцини проти нього. Проте саме в Україні, на його думку, динаміка помірна.

«На сьогодні ми доволі оперативно ухвалили всі рішення, уряд чітко обмежив всі шляхи попадання і розповсюдження коронавірусу в Україні. Це одна з причин, чому динаміка є помірною на сьогодні. Але ніхто не застрахований від іншого розвиту подій. За останні декілька тижнів в Україну в’їхало майже дві тисячі людей з Європи і всього світу, які повернулися в зв’язку з пандемією коронавірусу в світі, тому найближчих два тижні ситуація може змінюватися, але ми сьогодні робимо всі заходи, щоб максимально це обмежити», – стверджує прем’єр-міністр.

Станом на вечір 23 березня, за даними Міністерства закордонних справ, до України за сприяння дипломатичних установ повернулися 72 305 українців

Напередодні Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів запровадив надзвичайну ситуацію в Донецькій, Тернопільській та Черкаській областях з метою запобігання поширенню COVID-19.

23 березня міністр охорони здоров’я Ілля Ємець закликав Верховну Раду проголосувати за надзвичайний стан в Україні.

Водночас проти такої ініціативи виступили кілька бізнес-асоціацій, які застерегли від можливої масової втрати робочих місць і відтак зростання соціальної напруги.

За даними Міністерства охорони здоров’я на ранок 23 березня, кількість підтверджених випадків захворювання COVID-19 становила 73, при цьому з них у Києві вже тоді повідомлялося про 29; уже вдень у Києві повідомили про 4 нові виявлені випадки, але загальне число захворілих у столиці назвали як 28.

Померлих від захворювання в Україні на цей час троє, видужав один хворий.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG