Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент ухвалив закон, який регулює роботу штучного інтелекту


Члени Європейського парламенту беруть участь у голосуванні під час пленарного засідання в Європейському парламенті в Страсбурзі, Франція, 13 березня 2024 року
Члени Європейського парламенту беруть участь у голосуванні під час пленарного засідання в Європейському парламенті в Страсбурзі, Франція, 13 березня 2024 року

Європейський парламент на засіданні у Страсбурзі 13 березня ухвалив закон, який регулюватиме правила використання штучного інтелекту (ШІ), йдеться на офіційному сайті законодавчого органу.

Вказано, що закон спрямований на захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та екологічної стійкості від високоризикованого ШІ, одночасно стимулюючи інновації та утверджуючи Європу як лідера в цій галузі. Регламент встановлює зобов’язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

«Нові правила забороняють нецільове вилучення зображень обличчя з інтернету або з камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання облич. Також буде заборонено розпізнавання емоцій та ШІ, який маніпулює людською поведінкою або експлуатує вразливості людей», – вказано у повідомленні.

Крім того, документ визначив сфери з високим рівнем ризику для застосування штучного інтелекту – це критично важлива інфраструктура, освіта та професійна підготовка, працевлаштування, основні приватні та державні послуги (наприклад, охорона здоров’я, банківські послуги), певні системи в правоохоронних органах, міграції та управлінні кордонами, правосудді та демократичних процесах (наприклад, вплив на вибори).

«Такі системи повинні оцінювати та зменшувати ризики, вести журнали використання, бути прозорими та точними, а також забезпечувати людський нагляд. Громадяни матимуть право подавати скарги на системи штучного інтелекту та отримувати роз’яснення щодо рішень, ухвалених на основі систем штучного інтелекту з високим ступенем ризику, які впливають на їхні права», – йдеться на сайті Європарламенту.

Читайте також: Генерований штучним інтелектом клон української блогерки продає російські товари в Китаї

Також рішення передбачає, що штучні або змінені зображення, аудіо- та відеоконтент («deepfake») мають бути чітко позначені як такі.

Закон ще має бути офіційно схвалений Радою ЄС. Він набуде чинності через двадцять днів після опублікування в офіційному віснику і буде повністю імплементований через 24 місяці після набуття чинності.

Раніше країни Європейського Союзу після тривалих переговорів одноголосно схвалили законопроєкт про штучний інтелект. Таким чином, Європейський Союз став першим міжнародним об’єднанням, яке схвалило обов’язкові правила впровадження технологій ШІ.

Штучний інтелект – розділ комп’ютерної лінгвістики та інформатики, який швидко розвивається, і зосереджений на розробці інтелектуальних машин, здатних виконувати завдання, які зазвичай потребують людського інтелекту. Ці завдання можуть варіюватися від простих дій, як розпізнавання мови чи зображень, до більш складних завдань, як ігри чи водіння автомобіля.

Форум

XS
SM
MD
LG