Доступність посилання

ТОП новини

Спалах кору серед біженців у Молдові: скільки людей захворіло


Центр розміщення українських біженців у Кишиневі, де виявили спалах кору
Центр розміщення українських біженців у Кишиневі, де виявили спалах кору

У трьох українців, які мешкали в центрі для біженців у Кишиневі, підтвердили діагноз «кір», ще семеро людей чекають на результати лабораторних досліджень, повідомляє молдовська служба Радіо Свобода.

Їх госпіталізували до інфекційної лікарні «Тома Чорба», а центр розміщення біженців закрили на карантин на 21 день.

Захворювання підтвердили у трьох дітей віком 5, 12 і 17 років. Ще в семи українців спостерігалися симптоми хвороби: лихоманка, кашель, висип, йдеться у заяві Національної агенції громадської охорони здоров’я (ANSP).

За даними агенції, госпіталізовані перебувають у стабільному стані й отримують відповідне лікування. Триває епідеміологічне розслідування.

Щоб запобігти поширенню інфекції, центр для розміщення біженців, де стався спалах, закрили на карантин. Наразі там проживає близько 160 українських біженців, серед них – понад 60 дітей.

Щоб запобігти поширенню інфекції, центр для розміщення біженців, де стався спалах, закрили на карантин
Щоб запобігти поширенню інфекції, центр для розміщення біженців, де стався спалах, закрили на карантин

Про перші випадки підозри на хворобу повідомили 18 березня. На оперативній нараді в мерії начальник відділу медико-соціальної допомоги Володимир Болокан розповів, що більшість біженців у центрі не були щеплені від кору.

«Ми не можемо з’ясувати статус щеплень цих людей, тому що у них немає документів, і вони не хочуть повідомляти, були вони щеплені чи ні. З розмов з’ясувалося, що тільки одна сім’я була щеплена – мали поїздку до Німеччини, де їх зобов’язали зробити щеплення», – сказав Болокан.

З початку року в Молдові було підтверджено вісім випадків захворювання на кір.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляла, що щеплення від кору врятували понад 25,5 мільйона життів у світі з 2000 року.

Кір – гостре вірусне захворювання, що супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів та висипом, яке в основному вражає дітей до п’яти років.

За даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), від початку війни Молдова прийняла понад 958 тисяч українців. Зараз там перебувають 113 тисяч громадян України.

Форум

XS
SM
MD
LG