Доступність посилання

ТОП новини

Спецтрибунал щодо агресії РФ проти України має бути розташований у Гаазі – заява Зеленського й Рютте


Лідери двох країн також високо оцінили зусилля Міжнародного кримінального суду з розслідування воєнних злочинів російських військ
Лідери двох країн також високо оцінили зусилля Міжнародного кримінального суду з розслідування воєнних злочинів російських військ

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оприлюднили спільну заяву за підсумками зустрічі 4 травня. Її текст оприлюднив Офіс президента.

Сторони привітали зобов’язання 36 держав, які наразі приєдналися до Основної групи зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

«Ми закликаємо інші держави приєднатися до цих зусиль задля забезпечення правосуддя та унеможливлення безкарності. Ми твердо віримо, що Гаага як місто миру та справедливості є місцем для розміщення спеціального трибуналу», – заявили політики.

Також вони привітали створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA) при Євроюсті в Гаазі і подякували членам Спільної слідчої групи, Європейській комісії та Євроюсту за роботу в цьому напрямку. На думку Зеленського й Рютте, ICPA є першим кроком до справедливості за злочин агресії, скоєний Росією.

Читайте також: Спецтрибунал щодо злочину агресії. Захід підтримує гібридний суд, а Україна?

Лідери двох країн також високо оцінили зусилля Міжнародного кримінального суду з розслідування воєнних злочинів російських військ. Зокрема, Нідерланди обіцяють протягом 2023 року відправити в Україну додаткові дві судово-медичні місії для роботи під прапором МКС. Водночас, йдеться в заяві, основну роботу з розслідування міжнародних злочинів має виконати Офіс генерального прокурора України.

Президент України Володимир Зеленський під час свого виступу в Гаазі 4 травня наголосив, що тривалий мир після перемоги потребує повноцінного правосуддя, а не його гібридних форм.

4 травня Володимир Зеленський під час свого візиту до Нідерландів зустрівся, поміж іншого, з президентом Міжнародного кримінального суду (МКС) Пйотром Гофманським та секретарем суду Освальдо Завалою Гілером

XS
SM
MD
LG