Доступність посилання

ТОП новини

Верховний лідер Ірану виключає переговори зі США


Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що його країна зберігатиме заборону на будь-які переговори зі Сполученими Штатами. Про це він сказав у коментарі на державному телебаченні 3 листопада, перед 40-ю річницею захоплення американського посольства в Тегерані.

«Один зі способів блокувати політичну інфільтрацію Америки – заборонити будь-які переговори з Америкою. Це означає, що Іран не піддаватиметься тиску Америки», – заявив Хаменеї.

«Ті, хто вважає переговори з США рішенням кожної проблеми, безумовно, помиляються. З діалогом зі США нічого не вийде, тому що вони точно не поступляться», – додав верховний лідер.

Відносини між Тегераном і Вашингтоном, які вже близько 40 років є напруженими, ще більше погіршилися після того, як президент США Дональд Трамп відмовився від ядерної угоди 2015 року, який стримував ядерні амбіції Тегерану в обмін на скорочення західних санкцій. Відтоді Вашингтон повернув економічні санкції, спрямовані на припинення всього експорту іранської нафти.

4 листопада 1979 року іранські студенти захопили комплекс посольства США в Тегерані, щоб вимагати від Вашингтона видати скинутого раніше того ж року іранського шаха. Криза закінчилася через 444 дні зі звільненням 52 американців. Дві країни розірвали дипломатичні відносини у 1980 році.

XS
SM
MD
LG