Доступність посилання

ТОП новини

США: заяви російського посла про висилку 24 дипломатів є неточними


Представник американського зовнішньополітичного відомства Нед Прайс сказав, що російські дипломати «можуть подати заяву про продовження» їхніх віз
Представник американського зовнішньополітичного відомства Нед Прайс сказав, що російські дипломати «можуть подати заяву про продовження» їхніх віз

Держдепартамент США 2 серпня заперечив слова посла Росії у Вашингтоні Анатолія Антонова, який заявив, що Сполучені Штати просять 24 російських дипломатів залишити країну до 3 вересня після закінчення терміну дії їхніх віз.

Представник американського зовнішньополітичного відомства Нед Прайс сказав, що російські дипломати «можуть подати заяву про продовження» їхніх віз. Такі «заяви розглядаються в кожному конкретному випадку», додав речник.

Раніше в інтерв’ю виданню The National Interest посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов розповів, нібито влада США передала Росії список із 24 співробітників посольства, які мають залишити країну до 3 вересня.

За його словами, багато з них поїдуть без заміни, тому що США ускладнили процедуру надання віз. Крім того, в грудні 2020 року Держдепартамент установив трирічний ліміт на перебування співробітників російського МЗС у відрядженні в США, зазначив Антонов.

У травні уряд Росії вніс США до списку «недружніх країн» і заборонив їхнім дипломатичним місіям наймати на роботу росіян. США довелося звільнити 182 співробітники, які обіймали технічні та адміністративні посади, а також працювали радниками та юристами.

У квітні 2021 року на тлі нових санкцій Росія і США вислали по 10 дипломатів. З 1 серпня через брак співробітників Сполучені Штати перестали надавати консульські послуги в Росії.

До 2017 року в американських дипломатичних представництвах у Росії працювала понад тисяча росіян, проте МЗС Росії у відповідь на санкції США скоротило їхню чисельність до 450 осіб.

У середині червня президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін домовилися про повернення послів, які перебували в своїх країнах із весни. Їх відкликали для консультацій.

Посол Росії Анатолій Антонов повернувся до США 20 червня, посол США Джон Салліван до Москви – 24 червня.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG