Доступність посилання

ТОП новини

США відкидають звинувачення «Талібану» в порушенні мирної угоди


Угоду підписали представник США з мирного врегулювання Залмай Халілзад (ліворуч) та політичний лідер «Талібану» Абдул-Гані Барадар в столиці Катару Досі 29 лютого 2020 року
Угоду підписали представник США з мирного врегулювання Залмай Халілзад (ліворуч) та політичний лідер «Талібану» Абдул-Гані Барадар в столиці Катару Досі 29 лютого 2020 року

Військові Сполучених Штатів відкидають заяви екстремістського угруповання «Талібан» про те, що вони нібито порушують умови мирної угоди, підписаної в лютому в Катарі. Про це заявив речник військового контингенту США в Афганістані полковник Сонні Леґґет.

«Військові США в Афганістані виконували і продовжують виконувати військові умови угоди між США і «Талібаном». Будь-які твердження щодо протилежного є безпідставними. Військові США в Афганістані чітко дали зрозуміти – ми будемо захищати наших партнерів з афганської армії, якщо вони зазнають нападу, згідно з умовами угоди», – заявив Леґґет.

Він також закликав бойовиків «знизити рівень насильства».

Така заява американського військового пролунала після того, як «Талібан» звинуватив США та афганських військових у здійсненні рейдів та авіаційних ударів проти учасників угруповання поза межами зони бойових дій.

Таліби також розкритикували уряд Афганістану за затримку у звільненні тисяч ув’язнених членів угруповання, як це передбачала підписана угода.

Читайте також: Бойовики скоїли збройний напад на президентську охорону в Афганістані​

Угода з талібами за посередництва США закликає афганський уряд звільнити 5000 затриманих бойовиків руху «Талібан» в якості заходів зі зміцнення довіри напередодні офіційних мирних переговорів. «Талібан» пообіцяв звільнити 1000 афганських військових і цивільних робітників, яких він утримує.

Відповідно до угоди між США і талібами, представники талібів також домовилися про проведення прямих переговорів з афганським урядом, спрямованих на припинення 18-річного конфлікту в країні. В обмін на початок переговорів і ряд зобов’язань щодо гарантування безпеки з боку талібів всі війська США та інші іноземні сили повинні бути виведені з Афганістану протягом 14 місяців.

XS
SM
MD
LG