Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент: США урізають допомогу Афганістану на 1 мільярд доларів через політичну кризу


Держсекретар Майк Помпео (ліворуч) зустрічався в столиці центральноазійської держави з президентом Ашрафом Гані (праворуч) та його суперником Абдуллою Абдуллою, намагаючись схилити їх до компромісу
Держсекретар Майк Помпео (ліворуч) зустрічався в столиці центральноазійської держави з президентом Ашрафом Гані (праворуч) та його суперником Абдуллою Абдуллою, намагаючись схилити їх до компромісу

Державний департамент Сполучених Штатів анонсував зменшення фінансової допомоги Афганістану через внутрішню політичну кризу в цій країні на 1 мільярд доларів і не виключає подальших скорочень. Таку заяву зовнішньополітичне відомство США оприлюднило 23 березня після візиту державного секретаря Майка Помпео до Кабулу.

У Держдепартаменті стверджують, що Вашингтон «пишається партнерством» з Афганістаном, а візит Помпео підкреслює важливість політичної стабільності в цій країні для США. Держсекретар зустрічався в столиці центральноазійської держави з президентом Ашрафом Гані та його суперником Абдуллою Абдуллою, намагаючись схилити їх до компромісу. Однак, за повідомленням, обидва політики поінформували його, що не дійдуть згоди.

Майк Помпео на зустрічі з колишнім головою уряду Афганістану Абдуллою Абдуллою, який створив паралельний уряд країни, Кабул, 23 березня 2020 року
Майк Помпео на зустрічі з колишнім головою уряду Афганістану Абдуллою Абдуллою, який створив паралельний уряд країни, Кабул, 23 березня 2020 року

«США розчаровані ними (Гані та Абдуллою – ред.) і тим, що їхня поведінка означає для Афганістану та наших спільних інтересів. Їхня нездатність домовитися шкодить американо-афганським відносинам і, на жаль, ображає тих афганців, американців та представників країн Коаліції, які пожертвували життям і майном в спробі створити нове майбутнє для цієї країни», – мовиться в заяві Державного департаменту.

Відтак відомство ініціює перегляд обсягів співпраці з Афганістаном та анонсує негайне зниження допомоги Кабулу на 1 мільярд доларів вже в цьому році.

«Ми готові скоротити (допомогу – ред.) ще на 1 мільярд в 2021 році. Ми також ініціюємо перегляд всіх наших програм та проєктів, аби визначити додаткові скорочення, і переоцінку своїх внесків на конференціях країн-донорів Афганістану. Ми дали керівництву (Афганістану – ред.) зрозуміти, що не будемо підтримувати безпекові операції, якщо вони політично вмотивовані, так само як і політичних лідерів, які організовують їх або захищають чи підтримують паралельний уряд», – мовиеться в заяві.

Читайте також: Президент США високо оцінив талібів і їхнього ватажка​

Вашингтон планує й надалі виводити свої війська з Афганістану, як це передбачає мирна угода з екстремістським угрупованням «Талібан». Водночас США висловлюють готовність підтримати лідерів Афганістану, якщо вони все ж вирішать створити «інклюзивний» уряд, здатний забезпечити безпеку та участь у мирному процесі.

«Сполучені Штати не відмовляються від партнерства з Афганістаном або нашого наміру підтримувати афганські безпекові сили, однак переглядає обсяги співпраці через безвідповідальні дії афганських лідерів. Аби продемонструвати твердість зобов’язань Америки перед афганським народом, Сполучені Штати нададуть 15 мільйонів доларів на допомогу протидії коронавірусу в Афганістані», – повідомляє Держдепартамент.

23 березня державний секретар США Майк Помпео завершив терміновий одноденний візит до Афганістану, за результатами якого так і не було оголошено про очікувану домовленість між головними афганськими суперниками. За результатами виборів восени 2019 року і Ашраф Гані, і Абдулла Абдулла оголосили себе президентами Афганістану. Міжнародна спільнота визнала перемогу Гані.

Читайте також: В Афганістані жертвами «інсайдерської» атаки стали 24 співробітники сил безпеки​

29 лютого Сполучені Штати підписали історичну угоду з талібами, що може привести до виведення всіх іноземних військ з Афганістану і припинення 18-річного конфлікту в країні.

Але перспектива повноцінних і всеосяжних мирних переговорів тепер опинилася під загрозою через небезпеку двовладдя в Кабулі.

XS
SM
MD
LG