Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: напад на церемонію вбив принаймні 27 людей, високопосадовець не потерпів


Силовики чергують біля місця, де стався напад, Кабул, 6 березня 2020 року
Силовики чергують біля місця, де стався напад, Кабул, 6 березня 2020 року

Унаслідок нападу на меморіальну церемонію в столиці Афганістану Кабулі загинули принаймні 27 людей, іще 29 були поранені, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Присутній на церемонії, присвяченій пам’яті вбитого 1995 року діяча, Абдулла Абдулла, який має посаду урядового директора, одну з найвищих урядових посад, не потерпів.

За словами речника Міністерства внутрішніх справ, у місці, де стався напад, тривають перестрілки між нападниками і спецпризначенцями поліції.

Екстремістський рух «Талібан», що недавно уклав угоду зі США про припинення вогню в Афганістані зі згоди уряду країни, відразу заперечив свою причетність до нападу.

Президент Афганістану Ашраф Гані назвав напад «нелюдським злочином проти національної єдності» країни.

Абдулла, який свого часу був міністром закордонних справ в афганському уряді «Північного альянсу», що протистояв урядові талібів у 1996–2001 роках, невдало брав участь у трьох останніх президентських виборах. 2014 року він вийшов у другий тур виборів попереду Гані, але оголошений результат другого туру був 55 відсотків за Гані і 45 за Абдуллу. Останній не визнавав поразки. Як компроміс, для нього створили позаконституційну посаду «урядового директора»: він головує на засіданнях коаліційного уряду Афганістану, керівником якого є сам президент, і є чільним президентським радником.

Минулого року напад на цю саму меморіальну церемонію, присвячену пам’яті вбитого бойовиками лідера народу хазареїв Абдул-Алі Мазарі, здійснило екстремістське угруповання «Ісламська держава». Це сунітське угруповання, серед іншого, чинить напади на шиїтів, бо не визнає їх за мусульман і називає віровідступниками; Мазарі був шиїтом.

XS
SM
MD
LG