Доступність посилання

ТОП новини

Річниця повстання у Варшавському гетто: президент Німеччини попросив вибачення і розкритикував Путіна


«Сьогодні я стою перед вами і прошу у вас вибачення за злочини, вчинені тут німцями», – сказав Штайнмаєр у польській столиці (фото архівне)
«Сьогодні я стою перед вами і прошу у вас вибачення за злочини, вчинені тут німцями», – сказав Штайнмаєр у польській столиці (фото архівне)

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр 19 квітня, в день 80-ої річниці повстання у Варшавському гетто, попросив вибачення за злочини своєї країни під час Другої світової війни.

«Сьогодні я стою перед вами і прошу у вас вибачення за злочини, вчинені тут німцями», – сказав Штайнмаєр у польській столиці, де він став першим в історії головою німецької держави, який виступив на церемонії вшанування пам’яті.

Президент Німеччини також розкритикував російського колегу Володимира Путіна за повномасштабне вторгнення РФ в Україну, яке він назвав «незаконним нападом на мирну, демократичну сусідню країну».

«Російський президент порушив міжнародне право... Ця війна приносить незмірні страждання, насильство, руйнування та смерть народу України», – цитує слова Штаймаєра агентство AFP.

Повстання у Варшавському гетто спалахнуло 19 квітня 1943 року. Нацисти змогли придушити його тільки приблизно через місяць. Тисячі євреїв загинули, ще десятки тисяч відправили до таборів смерті.

Іще до початку повстання нацисти відправили на смерть у таборах близько 300 тисяч мешканців варшавського гетто. Багато також загинули від голоду і хвороб.

У 1939 році Польща була захоплена нацистською Німеччиною, розділена з СРСР і перестала існувати як держава, а після нападу Гітлера на Радянський Союз перебувала під німецькою окупацією до 1945 року. За оцінками, 6 мільйонів поляків, близько половини з яких були євреями, були вбиті.

XS
SM
MD
LG