Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ закликає країни НАТО зняти обмеження на удари України по військових цілях у Росії


Це питання стало особливо актуальним зараз, коли російська армія посилила обстріли Харкова, розташованого поблизу кордону Росії, вважає Єнс Столтенберґ
Це питання стало особливо актуальним зараз, коли російська армія посилила обстріли Харкова, розташованого поблизу кордону Росії, вважає Єнс Столтенберґ

Союзникам по НАТО варто переглянути свою політику, яка не дозволяє Україні використовувати їхню зброю для ударів по території Росії – про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ у інтерв’ю виданню The Economist, опублікованому 24 травня.

«Настав час для союзників розглянути, чи не варто їм зняти деякі обмеження, які вони наклали на застосування своєї зброї, наданої Україні», – цитують Столтенберґа журналісти.

Він додав, що питання стало особливо актуальним зараз, коли російська армія посилила обстріли Харкова, розташованого поблизу кордону Росії:

«Відмова Україні в можливості використовувати цю зброю проти легітимних військових цілей на російській території дуже ускладнює їхню самооборону».

Говорячи про оборону України в ході російського наступу на Харків, Столтенберґ розкритикував країни Євросоюзу за повільні постачання боєприпасів.

Читайте також: «Питання політичне»: голова профільного комітету ВР про удари по Росії західною зброєю

«Європейські союзники обіцяли один мільйон артилерійських снарядів. Ми не побачили нічого подібного», – сказав він.

Генеральний секретар визнає ризик ескалації, пише The Economist, але наполягає, що надання зброї не дорівнює прямому протистоянню сил НАТО з Росією. Він відкинув ідею залучення військ Альянсу, заявивши: «ми не будемо частиною цього конфлікту».

Водночас Столтенберґ вказує на те, що обмеження на удари по Росії американськими далекобійними ракетами дає Москві перевагу: вона може концентрувати війська на кордоні, знаючи, що Сили оборони не битимуть по них, доки вони не потраплять на територію України.

«Ми мусимо пам’ятати, про що йдеться. Це агресивна війна Росії проти України. Українці мають право захищатися. Сюди входять і удари по цілях на російській території», – вважає очільник НАТО.

22 травня спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що Україні треба дати можливість воювати так, як вона вважає за потрібне. До цього стало відомо, що 13 членів Конгресу США закликали дозволити українській армії використовувати американську зброю для ударів по території Росії. Лист до глави Пентагону підписали і демократи, і республіканці.

Читайте також: Кулеба закликав партнерів розглянути збиття ракет над Україною й розблокувати удари по Росії

20 травня глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України висловив очікування, що Україна не буде застосовувати американську зброю за межами країни.

Після початку російського наступу на Харківщині президент України Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

14 травня видання Politico з посиланням на двох неназваних офіційних осіб США повідомило, що політика адміністрації Джо Байдена щодо заборони використання Україною наданої США зброї для ударів по території Росії не змінилася. Джерела Politico заявили, що військова допомога США Україні призначена «для оборони, а не для наступальних операцій» на території Росії.

Аналітики Інститут вивчення війни заявили, що українська операція щодо завдання ударів по системах у Росії, які безпосередньо підтримують наступальні наземні операції Росії на півночі Харківської області, за своєю суттю була б оборонною, і характеризувати таку спробу як «наступ» було б некоректно.

Форум

XS
SM
MD
LG