Доступність посилання

ТОП новини

Захистити Харків та інші міста: Україна просить зняти обмеження бити західною зброєю по території Росії


Українські військові стріляють по скупченню російської техніки з американської гаубиці M777 поблизу лінії фронту на Донеччині, 6 червня 2022 року
Українські військові стріляють по скупченню російської техніки з американської гаубиці M777 поблизу лінії фронту на Донеччині, 6 червня 2022 року

Україна вже вкотре просить США зняти обмеження на використання даної їй американської зброї проти військових об’єктів на території Росії. У Білому домі обговорюють можливість послабити цю заборону. Як пише The New York Times, дебати в адміністрації президента США розпочалися з ініціативи Держдепартаменту.

З такою пропозицією виступив держсекретар США Ентоні Блінкен після візиту до Києва минулого тижня. Як розповіли співрозмовники видання, які брали участь в обговоренні, позиція Блінкена змінилася через російський наступ у Харківській області. То якої реакції Україні чекати далі?

Думки політиків записав телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю Голосу Америки.

«Маючи озброєння західного зразка, ми не могли використовувати його проти російських військ»

Ми показували конгресменам відео, як російський «Град» в Бєлгородській області зупиняється і безкарно б'є по території України
Єгор Чернєв

На думку глави української делегації у парламентській асамблеї НАТО та заступника голови комітету Верховної Ради України з нацбезпеки та оборони Єгора Чернєва, російський наступ у Харківській області показав «безпорадність» ЗСУ.

«Маючи озброєння західного зразка, ми не могли використовувати його проти накопичення російських військ і техніки по той бік кордону. Ми показували на зустрічах із конгресменами відео, як російський «Град» на дорозі загального користування в Бєлгородській області зупиняється і безкарно б'є по території України, а ми не можемо відповісти. Це доволі дивно».

Скасувати негласну заборону адміністрації Байдена на удари американською зброєю територією Росії цього тижня закликав голова комітету Палати представників, республіканець Майкл Маккол. На слуханнях за участю держсекретаря Ентоні Блінкена конгресмен заявив, що Росія розмістила зброю та війська вздовж кордону з Україною та б'є по українській території. Але Київ через заборону американської адміністрації не може відповісти.

Відповідь Блінкена повторила публічну позицію американської адміністрації: США не заохочують, але й не забороняють удари територією Росії.

Про яку далекобійну зброю йдеться?

Першим важким озброєнням, яке Україна одержала від США, стали американські гаубиці М777.

Вони мають високу точність і здатні бити керованими снарядами на відстань близько 40 кілометрів.

У разі отримання дозволу на удари по російській території до зони поразки, окрім окупованих територій, можуть потрапити прикордонні райони Брянської, Курської та Білгородської областей, звідти російські війська ведуть постійні обстріли України.

Американські залпові системи ракетного вогню HIMARS з'явилися у ЗСУ два роки тому і з того часу зарекомендували себе як одне з найефективніших видів озброєнь через свою точність, мобільність і дальність стрільби.

Спочатку Україна отримала HIMARS із снарядами дальністю до 70 кілометрів. Це змусило Росію відсунути свої логістичні ланцюжки лінії фронту. Зона поразки території Росії з такими снарядами може розширитись вглибину прикордонних з Україною областей.

Україна має право бити по Росії британською зброєю – Девід Кемерон

У 2023 році ЗСУ отримали довгоочікувані ракети ATACMS. Дискусії щодо їхньої передачі затяглися на довгі місяці. Повідомлялося, що надана Україні модифікація ракети може бити на 160 кілометрів. І змогла вразити цілі у глибокому російському тилу – наприклад, в окупованих Луганську та Бердянську.

Такі ракети можуть досягати мети у великих російських містах прикордонних з Україною областей. А у квітні 2024 року Україна отримала ATACMS дальністю 300 кілометрів. У потенційній зоні їх поразки – всі області Росії, що межують з Україною.

І поки ЗСУ не отримали офіційного дозволу від США бити по цілях всередині РФ, цю тему дедалі активніше обговорюють європейські союзники. Нещодавно під час візиту до Києва глава МЗС Великобританії

Девід Кемерон заявив, що Україна має право бити по Росії британською зброєю. ЗСУ вже неодноразово успішно застосовували британські далекобійні ракети Storm

Вони ж б'ють по Харкову, просто стираючи з лиця землі будинок за будинком
Єгор Чернєв

Shadow. Модифікація ракет, що їх отримав Київ, вражає цілі на відстані до 250 кілометрів. З їхньою допомогою у 2023 році били по штабу Чорноморського флоту Росії. Цього тижня під час візиту до Києва міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що ЗСУ потребують далекобійної зброї. Німецькі ракети Taurus, які давно просить Україна, здатні бити на 500 кілометрів. Передавати їх Києву категорично відмовляється німецький канцлер Олаф Шольц.

«Нам потрібно створити буферну зону біля наших кордонів для того, щоб як мінімум не давати можливості Російській Федерації стріляти артилерією або системами залпового вогню, як це зараз відбувається. Для цих цілей ми просимо використання західного озброєння: просто для того, щоб відігнати їх від мирних міст. Вони ж б'ють по Харкову, просто стираючи з лиця землі будинок за будинком», – заявив в інтерв'ю Справжньому Часу Єгор Чернєв.

  • Російська армія щодня атакує українські міста, особливо ті, які розташовані ближче до кордону. Особливо потерпає від обстрілів Харків.
  • Щонайменше 35 цивільних осіб загинули та 137 зазнали поранень у Харківській області після того, як російські збройні сили розпочали наступ 10 травня, каже речниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) Елізабет Тросселл на брифінгу ООН у Женеві.
  • Кремль, попри численні факти і свідчення, заперечує, що російська армія здійснює цілеспрямовані атаки на цивільне населення та інфраструктуру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG