Доступність посилання

ТОП новини

Автори фільму «Стус» під тиском громадськості повернуть сцену про Медведчука


Під час зйомок фільму «Стус»: режисер Роман Бровко (л) і актори Дмитро Ярошенко (Василь Стус) і Діана Розовлян (дружина поета Валентина Попелюх) (л)
Під час зйомок фільму «Стус»: режисер Роман Бровко (л) і актори Дмитро Ярошенко (Василь Стус) і Діана Розовлян (дружина поета Валентина Попелюх) (л)

Знімальна група фільму «Стус» повідомила, що поступилася під тиском із боку громадськості і критики в соцмережах і ухвалила дозняти сцену суду над Василем Стусом, на якому адвокатом поета тоді був нинішній олігарх і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук.

За словами авторів фільму, ще протягом попередньої доби вони, «розуміючи суспільну значущість теми» і «з огляду на кількість прохань з боку громадськості», розглянули можливість «вшанувати суспільний запит за присутність у художній картині про поета епізоду суду з участю його адвоката».

«Сцена суду була видалена з останніх драфтів сценарію разом зі ще двома десятками сцен. Зокрема, після розмови з сином поета… Крім того, розуміючи, що картина виходитиме в прокат у розпал передвиборчої кампанії, ми не хотіли робити пам’ять про велику людину інструментом політичних впливів та аргументів», – заявили автори фільму.

При цьому вони додали: «Ми визнаємо, що, видаляючи з останнього драфту сценарію, серед іншого, і цю сцену, ми не достатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства. Ми вдячні українцям за увагу до нашого проекту і впевнені, що з такою силою громадянського суспільства, як в Україні, ми здатні перемогти будь-які негаразди. Найближчим часом СЦЕНУ БУДЕ ДОЗНЯТО, про що ми повідомимо медіа окремим прес-релізом».

Автори, які раніше заявляли, що сцену з Медведчуком разом із низкою інших викреслили зі сценарію з міркувань хронометражу фільму, не пояснили, як вони тепер впишуться в цей хронометраж чи які інші сцени викреслять тепер.

Заява з’явилася через кілька годин після того, як прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи ситуацію навколо критики щодо фільму, заявив у соцмережах: «Неприпустимо, коли будь-хто намагається впливати на українське кіно і підміняти історичну правду на вигідну будь-кому. Ми не повинні з цим миритись! Тому я доручаю керівництву Мінкульту та Держкіно в максимально стислі терміни зібрати авторів фільму та громадськість, аби розібратись і зробити все можливе, щоб у стрічці історія мого земляка – справжнього патріота і борця за волю України Василя Стуса – була розказана чесно, правдиво, повністю і без перекручувань».

Іще попередніми тижнями було відомо, що сцена суду над Стусом із участю адвоката Медведчука не ввійшла до остаточної версії сценарію. Зокрема, режисер фільму Роман Бровко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода пояснював, що частини сценарію зі згадками про Медведчука були серед тих, які врешті зняли з остаточного сценарію, через часові обмеження. При цьому він також дав знати, що були побоювання, що в разі згадок про Медведчука фільм могли відмовлятися брати у прокат провідні кінопрокатники.

Але найбільшу увагу до ситуації привернув допис у соцмережах актора Геннадія Попенка, який 10 серпня знову написав про це. При цьому він також стверджував, ніби, «зі слів учасників знімального процесу, «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука» і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом».

Цю версію відразу відкинув і назвав «фейком» продюсер фільму Артем Денисов. В інтерв’ю виданню «Українська правда.Життя» він наголосив, що сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму.

Роман Бровко в розмові з Радіо Свобода і в низці інших інтерв’ю також наголошував, що знімає «не біографічне пафосне кіно, а трилер», тому в цьому художньому фільмі є й свідомі відступи від історичних фактів із життя реального Василя Стуса.

НА ДОТИЧНУ ТЕМУ:

«Хай тоді фільм не виходить взагалі» – соцмережі про стрічку «Стус» без Медведчука

«Який канал – такі й зірки»: соцмережі про Оксану Марченко на «1+1»

Журналісти ТСН виступили проти участі Оксани Марченко в шоу на «1+1»

Партія Рабіновича – не кінцева мета Медведчука

Шанси Віктора Медведчука потрапити до Верховної Ради: оцінки аналітиків

Медведчук: не вважаю Росію агресором

XS
SM
MD
LG