Доступність посилання

ТОП новини

Рішення лондонського суду означає визнання агресії Росії проти України – екс-міністр Данилюк


Колишній міністр фінансів Олександр Данилюк
Колишній міністр фінансів Олександр Данилюк

Рішення Апеляційного суду в Лондоні, який задовольнив скаргу України в справі про так званий «борг Януковича», означає визнання агресії Росії проти України в міжнародному суді. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив колишній міністр фінансів України Олександр Данилюк під час 15-ї щорічної зустрічі «Ялтинської Європейської Стратегії» (YES) у Києві.

«Це також визнання того, що це не просто агресія — ми у своєму захисті описали саме гібридну війну, коли тиснуть не тільки через військовий конфлікт, але економічно, фінансово, це було визнано судом, що ми втратили як країна від цього», сказав Данилюк.

Окрім того, за словами екс-міністра фінансів, рішення суду усунуло перешкоди для виходу на ринки зовнішніх запозичень.

Нагадаємо, апеляційний суд у Лондоні задовольнив скаргу України в справі про так званий «борг Януковича». Мова йде про 3 мільярди доларів, які уряд колишнього президента України Віктора Януковича позичив у Росії в останні місяці перебування при владі.

Тепер Високий суд Лондона слухатиме справу за повноцінною процедурою з урахуванням усіх політичних її моментів, як того вимагала Україна.​

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін також висловив думку, що таке рішення Лондонського суду означає перенесення протистояння мжі Україною і Росією на новий майданчик.

29 березня 2017 року Високий суд Лондона постановив розглянути в прискореному порядку позов Росії до України щодо цього боргу. Українська сторона вимагала повного процесу і переконувала, що пришвидшене судове рішення щодо російського позову до України було б невідповідним.

23 червня 2017 року Міністерство фінансів України заявило, що подало апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо судового спору з Росією стосовно «боргу Януковича».

XS
SM
MD
LG