Доступність посилання

ТОП новини

Двох співробітників Лук’янівського СІЗО відсторонили через допомогу екс-«торнадівцям» – Мін’юст


Штовханина між поліцією й прихильниками «торнадівців» під Лук’янівським СІЗО, Київ, 9 серпня 2018 року
Штовханина між поліцією й прихильниками «торнадівців» під Лук’янівським СІЗО, Київ, 9 серпня 2018 року

Двох співробітників Лук’янівського СІЗО відсторонили через допомогу колишнім співробітникам патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо», повідомив речник заступника міністра юстиції Юрій Маслак у коментарі «Громадському».

За його словами, співробітники СІЗО сприяли тому, щоб екс-«торнадівців» перевели в одну камеру, а також передавали їм заборонені предмети, які останні використали для опору правоохоронцям.

«Зараз іде слідство, у понеділок службове розслідування завершиться і потім ми передамо матеріали до Генеральної прокуратури. Як вони (співробітники СІЗО – ред.) це робили і навіщо – встановить слідство», – сказав Маслак, не уточнивши посади відсторонених співробітників СІЗО.

Він зазначив, що постраждалий унаслідок інциденту правоохоронець з Державної кримінально-виконавчої служби перебуває у стабільному стані, він не госпіталізований.

Читайте також: Інцидент з «торнадівцями» і проблеми реформи пенітенціарної системи

9 серпня речник заступника міністра юстиції Юрій Маслак 9 серпня повідомив, що «торнадівці», утримувані у Лук’янівському СІЗО, чинили опір силовикам під час обшуків у їхній камері, видали вибухові пакети і забарикадувалися в камері. Внаслідок сутичок один силовик постраждав.

За його словами, правоохоронці прийшли з обшуками через інформацію про те, що бійці колишньої спецроти МВС «Торнадо», засуджені у квітні 2017 року за звинуваченням у скоєнні тяжких злочинів у зоні бойових дій на Донбасі, підбурюють інших осіб, яких утримують у СІЗО, і вимагають гроші.

Представник Мін’юсту додав, що для того, щоб стабілізувати ситуацію, трьох «торнадівців» вивезли з СІЗО, інших чотирьох помістили до карцеру.

Під ізолятором зібралися прихильники засуджених, вимагаючи пояснень від силовиків і звинувачуючи їх у побитті «торнадівців». Між активістами і силовиками виникли сутички. Вони принесли під будівлю СІЗО шини і намагалися їх запалити, але поліцейські цьому зашкодили. Кореспондент Радіо Свобода повідомляв, що бачив, як із території СІЗО виїхали три автозаки, в яких, ймовірно, вивезли «торнадівців».

Поліція заявляла, що відкрила кримінальне провадження через умисне блокування виїзду спецавтомобілів із Лук’янівського СІЗО.

Згодом у Генеральній прокуратурі повідомили, що екс-бійців «Торнадо» підозрюють у масових заворушеннях, погрозах вбивством і вимаганні.

У квітні 2017 року Оболонський районний суд Києва засудив до різних термінів позбавлення волі 12 колишніх бійців колишньої спецроти МВС «Торнадо» за звинуваченням у скоєнні тяжких злочинів у зоні бойових дій на Донбасі. Рішення було оскаржене.

XS
SM
MD
LG