Доступність посилання

ТОП новини

Трамп скасував візит до Данії через відмову обговорювати продаж Гренландії


Президент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп увечері 20 серпня оголосив про відтермінування свого офіційного візиту до Данії через відмову прем'єр-міністра країни обговорювати питання про можливу купівлю Гренландії Сполученими Штатами.

«Виходячи з коментарів прем'єр-міністра Метте Фредериксен, вона не зацікавлена в обговоренні придбання Гренландії, я відкладаю нашу зустріч, яка за планом мала відбутися через два тижні, на інший час», – написав Трамп у твітері.

В останні дні джерела в Білому домі підтверджували зацікавленість Трампа в придбанні Сполученими Штатами найбільшого в світі острова, що належить Данії. Сам президент США 18 серпня публічно визнав це: «Ми добрі союзники з Данією. Ми захищаємо Данію, як ми захищаємо значну частину світу, в результаті з'явилася ця концепція... Це цікаво зі стратегічної точки зору». У відповідь прем'єр-міністр Данії висловила надію на те, що президент жартує, назвавши історію «абсурдною дискусією».

У Гренландії розташована найпівнічніша військово-повітряна база США Туле. Острів вважається стратегічно важливою в гарантуванніі безпеки Північної Америки територією.

Невідомо, чи від початку було питання про Гренландію однією з тем переговорів президента Трампа в Данії. Під час своєї європейської поїздки він мав відвідати Польщу і Данію. Під час візиту до Копенгагена Трамп із дружиною мали зустрітися з королевою країни Марґрете.

XS
SM
MD
LG