Доступність посилання

ТОП новини

Трамп підписав указ про створення космічних військ США


Трамп підписав розпорядження про створення нового виду збройних сил
Трамп підписав розпорядження про створення нового виду збройних сил

Президент США Дональд Трамп 19 лютого підписав указ про створення нового виду збройних сил – космічних військ. Копію документу має у своєму розпорядженні «Голос Америки».

У документі зазначається, що космічні війська потрібні для «відбиття агресії і захисту національних інтересів» в космосі.

«Потенційні супротивники зараз розвивають свої можливості в сфері космосу і активно розробляють способи протидії... в разі кризи або конфлікту», – додають автори стратегії.

У доповіді, опублікованій Агентством військової розвідки минулого тижня, в якості основних потенційних супротивників США знову були названі Росія і Китай. В агентстві стверджують, що Москва і Пекін втілюють ряд заходів для боротьби з США в космосі, в тому числі, розробляючи «озброєні супутники, енергетичну зброю і наглядові мережі».

За словами високопоставлених військових, космічні війська займуться організацією, навчанням і озброєнням військових підрозділів, що підтримують національну безпеку в космосі.

Космічне командування, про яке стало відомо у грудні минулого року, буде організовувати операції і керувати застосуванням військової сили в космосі.

«Нам потрібні обидві (структури). Не думаю, що одна зашкодить іншій», – заявив один з представників адміністрації.

У підписаному Трампом указі вказано, що Пентагон представить бюджет космічних військ протягом найближчих 180 днів. Пропозиції про зміну функцій Космічного командування внесуть в найближчі 90 днів.

Читайте також: Пентагон попереджає, що Росія та Китай загрожують домінуванню США в космосі

Два співробітника Пентагону в бесіді з кореспондентом «Голосу Америки» розповіли, що законопроект про створення Космічних військ буде внесений до Конгресу вже в найближчий понеділок. У проекті, який зараз є в розпорядженні «Голосу Америки», міститься попередня оцінка річного бюджету нового виду Збройних сил – близько 73 мільйонів доларів на рік протягом перших п'яти років.

З 1985 по 2002 роки в США вже існувало Космічне командування, його розпустили після терактів 11 вересня 2001 року. Після цього було засноване Північне командування, сфокусоване на завданнях з захисту території країни.

XS
SM
MD
LG