Доступність посилання

ТОП новини

У розвідці Британії підрахували втрати бойових літаків РФ після «успішного українського удару» по Ту-22М3


На місці падіння російського бомбардувальника ТУ-22М3, який, за твердженням ГУР Міноборони України був збитий українськими військовими. Ставропольський край, Росія, 19 квітня 2024 року
На місці падіння російського бомбардувальника ТУ-22М3, який, за твердженням ГУР Міноборони України був збитий українськими військовими. Ставропольський край, Росія, 19 квітня 2024 року

Розвідка Великої Британії проаналізувала повідомлення про збиття 19 квітня російського стратегічного ракетоносця-бомбардувальника Ту-22М3, з якого російські військові здійснювали обстріли території України, назвавши його «черговим успішним українським ударом проти ВПС Росії».

«Міністерство оборони Росії підтвердило, що літак зазнав аварії і що пошуково-рятувальна місія триває, але не визнало збиття. Проте майже напевно повідомлення про застосування ракети С-200 (SA-5) є точними, і це був черговий успішний український удар проти ВПС РФ. Ймовірно, використовувалася та ж система, що і під час збиття російського А-50 23 лютого 2024 року», – йдеться в повідомленні.

У розвідці наголосили, що це перший випадок збиття стратегічного бомбардувальника засобами ППО України. «Цілком ймовірно, що на сьогоднішній день Росія втратила щонайменше 100 бойових літаків», – йдеться в повідомленні.

Напередодні в Повітряних силах ЗСУ повідомили, що російський Ту-22М3 був знищений зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил ЗСУ у взаємодії з Головним управлінням розвідки.

«Це вендета за те, що російська стратегічна авіація атакувала сьогодні наші мирні міста, де загинули цивільні люди», – сказав в ефірі Радіо Свобода (програма «Свобода.Ранок») речник Повітряних сил Ілля Євлаш.

За його словами, це вперше, коли Повітряні сили спільно з ГУР, з іншими силами оборони змогли збити літак Ту-22М3 стратегічної авіації РФ, і вперше збили також і дві ракети Х-22, які випустив цей літак.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі Радіо Свобода заявив, що після збиття стратегічного ракетоносця-бомбардувальника Ту-22М3 інший російський літак був змушений розвернутися в повітрі.

Представник ГУР не уточнив, як саме українським військовим вдалося знищити Ту-22М3 на території Росії, однак каже, що це був певний повтор операції зі збиття літака далекого радіолокаційного стеження А-50.

«У цілому операція була певним повтором з урахуванням, звичайно, операції ГУР МО по збиттю літака А-50, яка відбулася нещодавно. Так, відстань цього разу ще більша. Нагадаємо, що йдеться про відстань близько 300 кілометрів від українського кордону. Це справді знакова операція і знаковий результат для України… Насправді диво-зброї тут не застосовано. Це старі відомі методи. Але модифіковані українськими фахівцями», – сказав Юсов.

Він також додав, що збиття стратегічного бомбардувальника може зменшити загрозу для деяких українських регіонів.

Форум

XS
SM
MD
LG