Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Тунісу після відставки прем’єр-міністра тривають сутички


Прихильники президента Тунісу Каїса Саїда перед будівлею парламенту, 26 липня 2021 року
Прихильники президента Тунісу Каїса Саїда перед будівлею парламенту, 26 липня 2021 року

Біля парламенту Тунісу сталися сутички 26 липня – на наступний день після того, як президент Каїс Саїд розпустив уряд і призупинив роботу законодавчого органу.

Саїд звільнив прем’єр-міністра Хішама Машиші 25 липня і розпорядився закрити парламент на місяць після дня масових протестів із вимогою відставки уряду. Учасники демонстрацій мали сутички з поліцією. Протестувальники висловлювали невдоволення тим, як влада вирішує проблему з поширенням коронавірусної інфекції. Їхній гнів був спрямований насамперед на найбільшу політичну силу країни, ісламістську партію «Ен-Нахда». Зараз її прихильники називають події, що відбуваються, переворотом.

У столиці військовослужбовці блокували підходи до будівлі парламенту, поблизу якого тривають сутички між сотнями прихильників президента з одного боку і тими, хто підтримує партію «Ен-Нахда». Є постраждалі.

Спікер парламенту Рашид аль-Ганнуші, який очолює ісламістську партію, спробував потрапити всередину Асамблеї, але опоненти цьому перешкодили. В результаті аль-Ганнуші і кілька його соратників влаштували в центрі міста сидячий страйк.

Президент Каїс Саїд стверджує, що оголошені ним заходи покликані врятувати країну, і що він діє в рамках конституції.

Туніс багато експертів називають єдиним прикладом демократичного успіху після подій так званої «арабської весни», масових антиурядових виступів, що розпочалися в 2011 році саме з Тунісу і пізніше охопили інші держави на півночі Африки та Близькому Сході.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG