Доступність посилання

ТОП новини

Тихановська очікує, що вибори в Білорусі в 2025 році стануть «незаконним фарсом»


За її словами, білоруська опозиція буде мобілізовувати людей і проводити кампанії.
За її словами, білоруська опозиція буде мобілізовувати людей і проводити кампанії.

Білоруська опозиційна лідерка Світлана Тихановська очікує, що наступні президентські вибори в Білорусі, які заплановані на 2025 рік, стануть «незаконним фарсом», у якому для білоруської опозиції немає можливості взяти участь. Про це вона сказала в інтерв’ю Білоруській службі Радіо Свобода 25 березня в Празі.

«Білоруси менше запитують мене про цю кампанію, ніж іноземці. Тому що вони розуміють, що якою б не була кампанія, це буде виборча кампанія Лукашенка, це буде стерильне поле. Партії ліквідовані, люди сидять у в’язницях чи за кордоном. Законної можливості взяти участь у цьому незаконному фарсі немає», – сказала вона.

Але, за її словами, білоруська опозиція буде мобілізовувати людей і проводити кампанії.

«Ми повинні мобілізувати людей у зв’язку з цією подією. Ми не знаємо, коли це буде й у якій формі. Я гадаю, що перед цим будуть великі чистки, бо Лукашенко боїться білорусів. Ми проводитимемо кампанії. Подивимося, якою буде ситуація... І ситуація може змінитись і тут, і в Україні. Може, навіть у Росії... Далі подивимося. Але ми маємо бути сильними як структури, ми повинні зміцнювати мережі людей усередині та за межами країни, щоб діяти спільно», – додала Тихановська.

Читайте також: Лукашенко заявив, що братиме участь у президентських виборах у Білорусі 2025 року

Білоруська опозиційна лідерка, яка перебуває у вигнанні, закликала своїх співвітчизників встати та захистити незалежність своєї країни перед «російською агресією та імперіалізмом», коли білоруси відзначали День Волі (Дзен Волі) на честь річниці Білоруської Народної Республіки, яка проіснувала менше року в 1918 році.

«Ми вкотре зіткнулися з російською агресією та російським імперіалізмом і повинні захищати незалежність нашої країни…Ми повинні з честю та гідністю продовжити справу, розпочату нашими лідерами. Дуже важливо, щоб ця справа не затяглася надовго, щоб наше покоління змогло відстояти свою незалежність та суверенітет», – сказала Тихановська в інтерв’ю 25 березня в Празі, куди вона приїхала на святкування Дня Волі.

Олександр Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, є близьким соратником президента Росії Володимира Путіна і дозволив використовувати білоруську територію та військові об’єкти для повномасштабного вторгнення Москви в Україну.

Росія та Білорусь у 1999 році також створили так звану Союзну державу, наднаціональний орган, що складається з двох країн, із заявленим наміром остаточно об’єднатися. Проте Лукашенко зволікає з виконанням угоди в повному обсязі.

Лукашенко стверджував, що виграв шостий термін на виборах у серпні 2020 року. Хоча офіційні результати забезпечили Лукашенку перемогу, опозиція та багато західних урядів і організацій заявили, що результати були сфальсифікованими і що Тихановська фактично перемогла.

Після виборів Лукашенко жорстко розправився з інакомисленням і громадянським суспільством. Понад 35 тисяч людей були заарештовані під час багатомісячних масових протестів, що відбулися після суперечливих виборів 2020-го. Більшість опозиціонерів країни, включно з Тихановською, були змушені тікати, боячись за свою безпеку та свободу.

Форум

XS
SM
MD
LG