Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині розслідують ймовірне стеження за критиками уряду Орбана за допомогою програми Pegasus


Угорське розслідувальне медіа Direkt36 виявило, що телефони понад 300 громадян Угорщини були могли бути піддані зараженню за допомогою програми, розробленої ізраїльською компанією NSO
Угорське розслідувальне медіа Direkt36 виявило, що телефони понад 300 громадян Угорщини були могли бути піддані зараженню за допомогою програми, розробленої ізраїльською компанією NSO

Прокуратура в Угорщині почала розслідування щодо можливого незаконного стеження за критиками прем’єр-міністра Віктора Орбана за допомогою зловмисного програмного забезпечення Pegasus. Про це Офіс Будапештського окружного прокурора з розслідувань заявив 22 липня.

«Задачею розслідування є встановити факти та виявити, чи мав місце злочин і, якщо так, то який», – йдеться в заяві офісу прокурора.

Угорські опозиційні депутати та правозахисники раніше закликали провести розслідування після публікації розслідування про шпигунське програмне забезпечення компанії NSO 18 липня.

Читайте також: За Макроном могли стежити за допомогою програми Pegasus – розслідування

Згідно з матеріалом, уряд Орбана, можливо, використовував потужне шкідливе програмне забезпечення Pegasus для шпигунства за критично налаштованими журналістами, політиками та бізнесменами.

Угорське розслідувальне медіа Direkt36 виявило, що телефони понад 300 громадян Угорщини були могли бути піддані зараженню.

За повідомленням організації Amnesty International, її експерти підтвердили кілька випадків успішного встановлення шпигунського програмного забезпечення на телефони деяких угорських громадян, зазначивши, що «практика стеження в Угорщині давно викликає занепокоєння».

Тим часом президент Франції Еммануель Макрон 22 липня скликав екстрене засідання, аби зважити можливі дії у зв’язку з повідомленнями про те, що його мобільний телефон та телефон кількох урядовців також був підданий стеженню за допомогою Pegasus.

Раніше фанцузькі прокурори почали розслідування за підозрою, що за журналістами місцевого онлайн-видання розслідувань стежили з використанням ізраїльської програми Pegasus, яка опинилася в центрі міжнародного скандалу.

Світові політики та медійні правозахисні організації висловили обурення після того, як свіжий звіт виявив, що низка як авторитарних режимів, так і демократичних урядів могли використовувати Pegasus, щоб зламати смартфони журналістів, посадових осіб та правозахисників у всьому світі.

Звіт стосувався розслідування 17 медіаорганізацій та Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

NSO заперечила будь-які порушення зі свого боку, заявивши, що її програмне забезпечення призначене тільки для боротьби зі злочинністю та тероризмом і доступне лише військовим, представникам судової системи та службам розвідки країн із високим рівнем дотримання прав людини.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG