Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Угорщини засудив спроби української влади «залякати закарпатських угорців»


Сійярто: Угорщина слідкує за розвитком подій і не виключив можливості застосування заходів для уповільнення процесу євроінтеграції України
Сійярто: Угорщина слідкує за розвитком подій і не виключив можливості застосування заходів для уповільнення процесу євроінтеграції України

Петер Сійярто, керівник МЗС Угорщини, засудив у Будапешті 20 вересня спроби української влади «залякати закарпатських угорців».

Міністр зробив цю заяву після слів українського колеги Павла Клімкіна про можливе видворення з України угорського консула в місті Берегові Закарпатської області після оприлюднення на YouTube відео прихованої камери, що нібито зафіксувала момент складання українськими громадянами присяги під час процедури отримання громадянcтва Угорщини в консульстві цієї країни.

Сійярто назвав такі кроки «винятково недружніми», припустивши, що цей сюжет в Україні використовують у передвиборчій кампанії. За словами керівника угорської дипломатії, зафіксована на відео процедура складання присяги відповідає всім правовим нормам.

Міністр нагадав, що практика набуття подвійного громадянства є звичною в країнах Євросоюзу. Через це, на його думку, протести української сторони свідчать про те, «що Київ не сприймає серйозно перспективу євроатлантичної інтеграції».

Сійярто попередив, що його країна витлумачила би висилку угорського консула з Берегова як недружній і ризикований крок, який перемістив би стан двосторонніх відносин у «новий вимір» і не залишився би без відповіді Будапешта. Міністр трактує цю ситуацію як посилення нападок на закарпатських угорців.

Політик додав, що Угорщина слідкує за розвитком подій і не виключив можливості застосування заходів для уповільнення процесу євроінтеграції України.

Раніше засоби інформації оприлюднили відео, на якому українцям роздають паспорти Угорщини у консульстві Угорщини в Береговому з проханням не повідомляти про це владі. Голова МЗС України Павло Клімкін зазначив, що відомство перевіряє автентичність відео і назвав можливим видворення угорського консула у Берегові.

XS
SM
MD
LG